Hoe zal de nieuwe Europaschool in Bredene eruit zien?

Het ingediende ontwerp van TV Beai-Arduenna. (Repro MM)
Redactie KW

Het is alweer meer dan een jaar geleden dat Brenda Linskens, directeur van de Europaschool, het blijde nieuws bekendmaakte: er komt een nieuw schoolgebouw waarin zowel de basisschool Europa als de Middenschool onderdak zullen vinden. Nadat eind juni een jury het definitieve ontwerp koos uit 5 kandidaten en een timing van de werken werd opgemaakt, mogen Brenda Linskens en Middenschooldirecteur Kristof Van Loock stilaan echt beginnen dromen van de verhuis naar een nieuwe school.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Weer naar school.

Het was dankzij de btw-verlaging op scholenbouw dat Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits vorig jaar bijkomende middelen voor de investering in scholenbouw kon aankondigen. Ook de Europaschool en Middenschool Bredene profiteerden mee van de nieuwe maatregel. “Ons nieuwbouwproject maakt deel uit van het programma Scholen van Morgen, waarvoor die extra middelen werden uitgetrokken”, maakte directeur Brenda Linskens toen trots bekend.

In april van 2016 trok Linskens samen met toenmalig Middenschool-collega Andy Boydens naar Brussel voor de eerste verkennende gesprekken met een architect. “Die gaf aan dat binnen een tijdsbestek van 6 maand al een goedgekeurd plan kon klaarliggen en de bouw zelf binnen 2 à 3 jaar zou kunnen gerealiseerd worden.”

Leerlingenaantal

Dat de Europaschool, en aansluitend de Middenschool, op een nieuw schoolgebouw aanspraak konden maken, heeft volgens Linskens alles te maken met het snel stijgende leerlingenaantal. “Het is bovendien de bedoeling de Middenschool te integreren, niet alleen in het nieuwe gebouw maar meteen ook in ons onderwijsproject dat co-teaching centraal stelt.”

Het ontwerp van Béal en co. (Repro MM)
Het ontwerp van Béal en co. (Repro MM)

Omdat het nieuwe schoolgebouw bij voorkeur inspeelt op dat project werden Linskens en de sinds vorig jaar nieuwe Middenschooldirecteur Kristof Van Loock van dichtbij betrokken bij de keuze van het ontwerp. “Eind juni hebben we een hele dag samengezeten met een jury van experten, architecten en een afgevaardigde van de Vlaamse bouwheer om ons te buigen over de 5 ontwerpen die voorlagen (de architectenbureaus TV Beai-Arduenna, Felix & Partners, Béal & Blanckaert, De Vylder-Vynck&Taillieu en Salens dienden een ontwerp in, red.)”, geeft Linskens aan.

“Het gebouw zal vermoedelijk operationeel worden op 1 september 2021”

“De keuze is intussen gemaakt. Nadat het uitverkoren architectenbureau de plannen hier en daar nog wat bijgewerkt heeft, zullen we in de loop van september officieel bekendmaken hoe onze nieuwe school er straks uit zal zien“, pikt Van Loock in.

Inrichting

“Het deed ons plezier dat de jury koos voor het ontwerp dat zowel Kristofs als mijn voorkeur genoot. Het moet gezegd, we hebben als directeurs behoorlijk wat inspraak gehad in de uiteindelijke keuze. Het besef was bij alle betrokkenen aanwezig dat het gebouw zich moet lenen voor de manier waarop wij les willen geven. De inrichting is dus net zo belangrijk als hoe het gebouw er straks aan de buitenkant zal uitzien.”

Intussen is ook al wat meer bekend over de timing van het project. De werken aan de nieuwbouw zullen starten in oktober 2019 en 18 maanden in beslag nemen. “Het gebouw wordt opgeleverd in maart 2021 en zal dus vermoedelijk operationeel worden op 1 september 2021”, geeft Kristof van Loock aan. “Dat betekent dat dit project meteen mijn laatste grote schoolopdracht wordt want op 1 mei 2022 ga ik met pensioen. Ik zal dus maar heel even kunnen genieten van mijn nieuwe bureau”, merkt Brenda Linskens schamper op.

Hoeveel het nieuwe schoolgebouw zal kosten, is volgens de directeurs nog niet helemaal becijferd. “Er wordt momenteel nog wat bijgeschaafd aan de plannen en straks moet een bodemonderzoek nog uitwijzen of het gebouw op palen zal moeten gezet”, aldus Van Loock. Het nieuwe schoolgebouw zal 2 of 3 verdiepingen tellen en neergezet worden op het braakliggende terrein tussen Spuikom en Europastraat.

(Marc Mahieu)