Historisch in Tielt: brede eerste graad in een middenschool in de maak

Zoals de plannen nu op tafel liggen verandert er vanaf 1 september 2019 heel wat in het katholiek middelbaar onderwijs. © Foto WME
Redactie KW

In het kader van de geplande modernisering van het katholiek middelbaar onderwijs in Tielt, Meulebeke en Ruiselede binnen de scholengemeenschap Molenland is een ‘brede eerste graad (eerste en tweede jaar) in een middenschool’ de beste optie. Tot die conclusie komen de scholengemeenschap, de directies en de externe consultants na intense ‘denknamiddagen’.

Het was lange tijd niet duidelijk welke richting het met de scholengemeenschap Molenland en de vzw KSO Tielt-Ruiselede (de koepel van het Sint-Jozefsinstituut, De Bron, Regina Pacis, Sancta Maria Ruiselede, Sportschool Meulebeke, Buso De Ster, het Vrij Technisch Instituut en KSO Internaat) zou uitgaan. Ook in de katholieke middelbare onderwijsinstellingen klonk de roep naar hervormingen in het kader van de modernisering van het secundair onderwijs luider en luider.

De schoolbesturen en de verschillende directies zijn niet over één nacht ijs gegaan. “Halfweg vorig jaar werd al beslist om ook externe consultants bij de grondige analyse van het onderwijslandschap in Tielt te betrekken”, liet de scholengemeenschap aan de medewerkers weten. “Uiteindelijk mondde dat uit in een viertal denknamiddagen, waar een en ander werd geconcretiseerd. Normaal was de laatste gepland op 11 december, maar de sneeuw zorgde ervoor dat de laatste, doorslaggevende afspraak naar februari werd verplaatst.”

“De beste optie”

Intussen werden de medewerkers al door de directies van de scholengemeenschap Molenland ingelicht. Koste wat het kost wil de vzw KSO Tielt-Ruiselede erover waken dat het traject door zoveel mogelijk medewerkers wordt gedragen, zodat er de komende weken en maanden nog heel wat overleg zal zijn om uiteindelijk tot een werkbare consensus te komen. Belangrijkste conclusie op vandaag is dat de denkgroep tot het besluit is gekomen dat een brede eerste graad in een middenschool ‘de beste optie’ is. Een beslissing is er nog niet, maar wel een richtinggevend advies waarmee nu in schooloverstijgende werkgroepen verder wordt gewerkt.

Historisch in Tielt: brede eerste graad in een middenschool in de maak

Praktisch betekent een brede eerste graad dat eerste- en tweedejaars in een nieuwe zogenaamde middenschool zullen zitten, waar iedereen dezelfde vakken als basisvorming krijgt en daarnaast is er voor leerlingen de keuze uit een aantal basisopties. “Het is net de bedoeling om in die brede eerste graad leerlingen te oriënteren en voor te bereiden op een meer bewuste en gerichte studiekeuze in de tweede graad.”

Want net die eerste graad van het secundair onderwijs is een scharnierpunt in de schoolloopbaan van de leerlingen. Het is binnen die graad dat ze, voortbouwend op wat ze al leerden in het basisonderwijs, verder ontdekken waar hun passies, hun competenties en hun capaciteiten liggen en verdere keuzes maken.”

Domeinscholen?

Dat zou betekenen (ten vroegste vanaf september 2019) dat leerlingen na het basisonderwijs bijvoorbeeld niet langer in het Vrij Technisch Instituut, Sint-Jozefsinstituut of De Bron zouden zitten, maar wel naar een ‘nieuwe middenschool’ trekken. Die middenschool geldt dan voor de volledige eerste graad: dus zowel voor de eerste- als (na één schooljaar) de tweedejaars. Hoe en waar die middenschool (op één of op meerdere sites?) dan wordt ingericht, is op vandaag niet bekend en is voorwerp van verdere analyse en onderhandelingen. Later wordt ook de bovenbouw (tweede en derde graad) van deze nieuwe constructie bekeken. Dat het dan tot domeinscholen komt, is een van de mogelijke pistes.

(LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier