Hilde Crevits wil dat leerlingen minder lang op de bus zitten

12/04/17 om 16:04 - Bijgewerkt om 16:52

Daarvoor worden in de regio's Leuven en Roeselare-Hooglede-Izegem-Ingelmunster twee proefprojecten gestart voor het vervoer van leerlingen van het buitengewoon onderwijs. Het doel is lange busritten te vermijden.

Hilde Crevits wil dat leerlingen minder lang op de bus zitten

Hilde Crevits is één van de drijvende krachten achter het proefproject. © BELGA

In het buitengewoon onderwijs in Vlaanderen wordt in leerlingenvervoer voorzien voor elke leerling die de dichtstbijzijnde school met het gepaste type en opleidingsaanbod van het net van eigen keuze bezoekt. "Het regelgevende kader van dit systeem dateert van 1970 en is aan vernieuwing toe", klinkt het in een persbericht. "De Vlaamse ministers van Onderwijs en Mobiliteit Hilde Crevits en Ben Weyts hebben op basis van wetenschappelijk onderzoek een nieuwe concept leerlingenvervoer uitgewerkt. Kinderen zitten vaak nog te lang op de bus in niet altijd comfortabele omstandigheden. Daar willen beide ministers een antwoord op bieden. Het is de bedoeling om de busrittijden op termijn korter te maken en het vervoer meer aangepast aan de leerlingen."

Twee proefprojecten

"De gebieden Leuven en Roeselare-Hooglede-Izegem-Ingelmunster zijn gestart met een proefproject. Dat is gebeurd naar aanleiding van de inschrijvingen voor het nieuwe schooljaar 2017-2018. In de proefgebieden wordt lokaal bepaald welke leerlingen recht hebben op vervoer naar welke school en op welke manier. De zorg, de vervoersnood en de thuiscontext zijn bepalend voor de keuze van het vervoer. Het lokale niveau krijgt dus meer autonomie om voor elke leerling het best mogelijke vervoer te organiseren. Het zoeken naar de juiste keuze en de beste verplaatsingsmogelijkheid gebeurt in overleg tussen de ouders, het Centrum voor Leerlingenbegeleiding en de school."

App's

"Naast de bus van De Lijn kan het ook gaan om bijvoorbeeld carpoolen of zelfstandig of begeleid fietsen. Waar nodig blijft het collectief vervoer behouden. Ook de digitale wereld valt niet meer weg te denken. Er bestaan app's die de zelfstandigheid van de leerling bevorderen bij het nemen van het reguliere openbaar vervoer. Daarenboven kan de opvang binnen een aantal scholen voor buitengewoon onderwijs een alternatief bieden. Opvang binnen de eigen school heeft het voordeel dat de leerling in zijn of haar vertrouwde omgeving aangepast aan zijn of haar zorgnood zich kan ontspannen. Alle scholen van het buitengewoon onderwijs binnen de afgebakende proefregio's zijn bereid gevonden om mee te stappen in het proefproject."

Veilig en comfortabel

"Met de twee proefprojecten geven we lokale besturen en het personeel van de scholen en de CLB's vertrouwen om samen met de ouders te beslissen over het vervoer van leerlingen van thuis naar de school buitengewoon onderwijs", aldus minister van Onderwijs Hilde Crevits. "Dat moet veilig en comfortabel gebeuren. Doel is om urenlange busritten te vermijden en de zelfredzaamheid van leerlingen te versterken. Het belang van de leerling staat centraal. Voor jongeren die er echt nood aan hebben, blijft collectief busvervoer wel bestaan, maar als ook zij sneller op school zijn, is dat in ieders voordeel."

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!