Hilde Crevits niet gelukkig dat ze als gezagsargument werd gebruikt in Roeselaarse scholenkwestie

Jos Remaut

Dit liet de minister van onderwijs duidelijk blijken deze namiddag in de plenaire zitting van het Vlaams Parlement, toen haar een actuele vraag werd gesteld over de omstreden hervorming van de Roeselaarse katholieke middelbare scholen. “Ik heb de scholengroep hiervan op de hoogte gebracht. En ik heb de talrijke ouders en leerkrachten die me hierover hebben gemaild, dezelfde informatie gegeven.”

Vorige week dinsdag werd het grote hervormingsplan van de scholengroep Sint-Michiel bekend gemaakt : de tien scholen moeten samensmelten tot één fusieschool met vier campussen, waarbij een aantal bestaande schoolsites helemaal verdwijnen. Meteen na de bekendmaking van het plan barstte een storm van protest los bij zowel leerkrachten, ouders, leerlingen als oud-leerlingen, en een protestmeeting vorige vrijdag bracht 2.000 man op de been.

Ondertussen deinde het nieuws ook al uit tot buiten de provincie. Onderwijsspecialist Koen Daniëls van N-VA plaatste de Roeselaarse scholenfusie vandaag dan ook op de agenda van het Vlaams parlement.

“Een betoging van meer dan tweeduizend leerkrachten en ouders : eigenlijk is dat ongezien in Vlaanderen”, leidde Koen Daniëls zijn vraag in. “Het was een betoging van mensen die op straat komen voor het behoud van hun school. En dus is er, vlak voor de examenperiode, onrust bij leerkrachten, onrust bij ouders en onrust bij leerlingen. Waarom? Ze wisten van niets! Op een mooie dinsdag, op 6 juni, klonk plots het verhaal dat hun school op 1 september 2018 niet meer zou bestaan.”

“Ik vind die teksten niet”

“Nu, om die scholen te overtuigen om daarin te stappen – het staat in het persbericht, maar ook in de powerpointpresentatie die ze hebben getoond – zeggen ze: ‘Het is op vraag van de Vlaamse Regering, omwille van decreten, om grotere scholen te maken. En het is op vraag van de minister van Onderwijs, om een brede eerste graad te maken.’ Dat is straf ! Want ik ben op zoek gegaan naar de teksten waarin dat staat, waarin de minister dat heeft gezegd. En ik stel vast dat dat niet het geval is. Ik vind die teksten niet. Ik vind die decreten niet. Ik vind die besluiten van de Vlaamse Regering niet. “

“Ik heb inderdaad vastgesteld dat een minister soms als gezagsargument wordt gebruikt”, antwoordde onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V). “Soms in terechte omstandigheden, maar soms ook in omstandigheden die, wat die minister betreft, heel onterecht zijn. Op zich vind ik het een goede zaak dat scholen en schoolbesturen de handen in elkaar slaan en samenwerken. Ik verwijs naar mijn eigen stad, Torhout, waar alle scholen zich twintig jaar geleden hebben verenigd tot een campus die nu nog bestaat, die veel leerlingen aantrekt en die heel goed onderwijs verschaft.

De vrijheid die scholen hebben om samen te werken en de autonomie die we de scholen in toepassing van het Vlaams regeerakkoord willen geven, scheppen een aantal verplichtingen. Wat mij betreft, houdt een van die verplichtingen in dat hervormingen en veranderingen samen met het personeel en met het oudercomité moeten gebeuren. Ze moeten tijdig worden geïnformeerd. Het is niet de bedoeling tijdens of vlak voor de examenperiode grote onrust te zaaien.”

“Scholengroep heeft dit onderschat”

“Ik ben een beetje ongelukkig met deze grote communicatie op een moment waarop ik het zelf niet had verwacht. Dat zo veel mensen op straat zijn gekomen, toont aan dat de school wellicht heeft onderschat hoe belangrijk het is zorgzaam met dergelijke veranderingen om te gaan.”

Ik heb tevens gemerkt dat ik als een gezagsargument ben gebruikt. Op zich heb ik er geen probleem mee dat het in het licht van de moderniseringen van het secundair onderwijs mogelijk wordt om in de toekomst een grote campus of een domeinschool te worden of om een verticaal georganiseerde school te blijven. Sowieso bestaat er geen enkel decreet of geen enkele intentie om scholen in de toekomst te verplichten een bepaald organisatiemodel te volgen.”

“Als ik ben gebruikt als gezagsargument om een bepaalde keuze voor een bepaalde samenwerking te maken, ben ik het hiermee compleet oneens. Ik heb de school hiervan op de hoogte gebracht. Ik heb de talrijke individuele ouders en leerkrachten die me hierover hebben gemaild, dezelfde informatie gegeven.”

Lees het uitgebreide dossier over het scholenprotest deze week in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier