Hilde Crevits: “Howest niet bevoegd om masters uit te reiken”

© BELGA
Redactie KW

Hogescholen hebben geen decretale bevoegdheid om masterdiploma’s uit te reiken, behalve in specifieke gevallen. Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) reageert daarmee klaar en duidelijk op het voornemen van Howest en de Thomas More Hogeschool.

De masteropleidingen in het hoger onderwijs zijn het exclusieve domein van de universiteiten, behalve in de kunsten en de nautische wetenschappen. De hogescholen Howest en Thomas More maken echter plannen om daar komaf mee te maken, door zogeheten ‘professionele masters’ in te richten. In samenspraak met het bedrijfsleven werkt Howest aan zo’n professionele master in een technologische richting. De financiering zou gebeuren vanuit de privésector en met inschrijvingsgelden.

“De Vlaamse regelgeving voorziet dat hogescholen professionele bachelors organiseren, en ook academische bachelors en masters als het gaat om de kunsten en de nautische wetenschappen”, reageert Crevits. “Howest en Thomas More hebben geen decretale bevoegdheid om masterdiploma’s uit te reiken.”

Graduaatsopleidingen

Het debat over de organisatie van het hoger onderwijs is de afgelopen jaren uitgebreid gevoerd, stelt de minister. Die gesprekken hebben geleid tot de integratie van de hogeschoolmasters in de universiteiten. Crevits wijst erop dat er wel een nieuwe opdracht voor de hogescholen in het vooruitzicht ligt, met de graduaatsopleidingen. Het gaat om opleidingen hoger beroepsonderwijs, die vanaf 2019 een plaats krijgen in de hogescholen. Howest en Thomas More hebben de minister nog niet op de hoogte gebracht van hun concrete plannen met masteropleidingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier