Hilde Crevits (even) terug naar school: “Heel andere les dan 30 jaar geleden”

© BELGA
Redactie KW

Onderwijsminister Hilde Crevits heeft vrijdag op uitnodiging van de Vlaamse Scholierenkoepel een uurtje geschiedenis gevolgd aan het Koninklijk Atheneum Koekelberg.

“Een heel andere geschiedenisles dan dertig jaar geleden”, zegt Hilde Crevits. “Zelfs het schoolbord is veranderd.”

De Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) organiseert vrijdag een ‘Terug naar de klas’-dag. Om opnieuw voeling te krijgen met de dagelijkse realiteit volgen de directeurs van de onderwijskoepels en de parlementsleden die zich specialiseren in onderwijs enkele lessen bij een school in hun buurt.

Crevits koos voor het KA Koekelberg, de school van VSK-voorzitster Lora Hasenbroekx. “Ik kreeg een les over globalisering, die startte bij de kledij van elke leerling”, zegt de minister. “Een goede aanpak, want zo werd iedereen verplicht om deel te nemen aan de les. Mijn medeleerlingen waren tien jongens en tien meisjes, een zeer multicultureel publiek.”

De schoolbanken zijn dezelfde gebleven, maar voor de rest ging zowat alles de voorbije decennia op de schop, stelde de minister vast. “De leerlingen moeten ‘s ochtends zelfs niet meer op de speelplaats verzamelen.”

Lora Hasenbroekx van VSK is tevreden met het experiment. “Politici nemen dag in dag uit beslissingen over onderwijs. Wij vinden dat ze dan ook moeten weten hoe het er in de realiteit aan toe gaat”, zegt ze. “De materie blijft wellicht grotendeels dezelfde, maar de manier van onderwijzen verandert snel.”

VSK denkt erover na van de dag een jaarlijks evenement te maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier