Hilde Crevits bezoekt LEGO Education Camp bij VIVES in Kortrijk

Hilde Crevits deelt handtekeningen uit aan de deelnemers van het LEGO Education Camp in Vives Kortrijk. © JVGK
Redactie KW

Tijdens de zomervakantie organiseerde de Hogeschool VIVES een uniek STEM kamp. Kinderen van 8-10, 10-12 of 12-14 jaar namen hieraan deel.

Tijdens dit Camp kregen de kinderen vier workshops voorgeschoteld : robots programmeren (LEGO WeDo en LEGO Mindstorms), creativiteit en ontwerp met o.a. lasercutten, sport en spel, en Engels op spelende wijze. Deze workshops staan in het teken van STEM: Science, Technologie, Engineering en Mathematics (exacte wetenschappen, techniek/technologie, ontwerp en onderzoekend leren, toegepaste wiskunde). Dit kadert in het STEM actieplan van de Vlaamse overheid met als doel om o.a. meer technologische en exact wetenschappelijke profielen aan te trekken.

Het valt op dat jonge kinderen, waaronder vele meisjes, kiezen voor zo’n STEM Camp. Ongelooflijk hoe jonge kinderen zo vlot weg kunnen met Engels, hoe creatief ze kunnen zijn bij het ontwerpen en hoe vanzelfsprekend ze robots kunnen bouwen en programmeren via laptop en I-pad. Dit zijn belangrijke vaardigheden nodig voor de zo noodzakelijke STEM profielen in onze maatschappij.

Afgelopen woensdag bezocht Mevrouw Minister Hilde Crevits dit unieke STEM kamp. De 48 deelnemende kinderen konden er hun workshops voorstellen aan de minister. En het mag gezegd zijn dat STEM zijn vruchten afwerpt: daar waar de meeste studiegebieden stabiel blijven bij de recente inschrijvingen van de Hogeschool VIVES merken we dat er een stijging is van 21% nieuwe studenten bij het studiegebied van Industriële Wetenschappen en Technologie, onze STEM opleidingen. Ook het aantal ingeschreven meisjes bij IWT is in stijgende lijn.

https://www.youtube.com/watch?v=UDWS68sp0fo

De kinderen moesten hun nieuwe kennis van het Engels gebruiken om Crevits door een parcours te loodsen. Even een aarzelingetje tijdens het kruipen onder een meetlat, maar uiteindelijk zonder letsels het einde behaald. Tijdens het kamp gaan de deelnemers ook met de iPad op fotozoektocht, programmeren ze met Lego en leren ze met een lasersnijmachine werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier