Grondige hertekening van landschap Roeselaarse scholen : Broederschool en VISO verdwijnen

Een delegatie van de Broederschool was meteen present om haar ongenoegen te uiten. © STEFAAN BEEL
Jos Remaut

Vanaf 1 september 2018 wil de Roeselaarse scholengroep Sint-Michiel een totaal nieuwe organisatie invoeren, waarbij de katholieke middelbare scholen als dusdanig verdwijnen. Ze worden gegroepeerd op vier campussen. De Broederschool, de beide vestigingen van VISO en de B.O.-school Onze Jeugd zullen op termijn volledig verdwijnen. Een storm van protest is ondertussen al opgestoken, en dit niet alleen bij de leerkrachten van de getroffen scholen. De vakbondsafgevaardigden zitten momenteel samen om zich te beraden.

In de nieuwe schoolstructuur, die geleidelijk zal worden uitgebouwd en op 1 september 2018 in elk geval voor het eerste jaar start, zal er dus sprake zijn van vier campussen, waar telkens de volledige cyclus van zes jaar zal worden aangeboden. Voorlopig worden die Noord, Oost, Zuid en West genoemd.

Campus Noord krijgt zijn stek aan de Barnum in de Stokerijstraat, waar op termijn een nieuwbouw wordt opgetrokken. VISO Polenplein én VISO Dr. Delbekestraat zullen naar hier worden overgebracht. Deze campus zal focussen op de domeinen ‘taal en cultuur’ en ‘maatschappij en welzijn’

Campus Oost is de H.-Kindsheid in Ardooie, de enige school van Sint-Michiel die buiten Roeselare ligt. Het huidige aanbod in de eerste graad en binnen het domein ‘maatschappij en welzijn’ wordt uitgebreid.

Campus Zuid groepeert drie scholen die op vandaag al fysisch met elkaar verbonden zijn : het Klein Seminarie, de VABI en het VTI. Op deze campus komen de domeinen ‘STEM’ (wetenschap en techniek), ‘taal en cultuur’ en ‘land- en tuinbouw’ aan bod. Op termijn moet ook Onze Jeugd naar hier overkomen, maar hoe dat juist moet gebeuren, is nog in onderzoek. Het zal in elk geval in een afzonderlijke organisatie zijn, met bijvoorbeeld ook een aparte speelplaats.

Campus West ten slotte is nogal een kunstgreep : VMS en de Burgerschool worden samengevoegd maar niet echt op één fysische campus. Deze campus zal mikken op leerlingen die kiezen voor de domeinen ‘Economie en organisatie’ en ‘STEM’.

En de Broederschool ?

Opvallend : in het plaatje dat vanavond is voorgesteld komt de Broederschool (nog) niet voor. Officieel heet het dat het toewijzen van die school iets moeilijker ligt omdat het een zuivere ASO-school is en men eerst wil kijken hoe de keuzestromen lopen, om dan te bepalen welke de meest aangewezen campus is waar de Broederschool kan bij aansluiten. De leiding van de scholengroep belooft dat de uitbesteding in blok zal gebeuren en dat de school en haar korps niet verkaveld zullen worden over diverse vestigingen. In oktober moet er een beslissing zijn, ondertussen kan er verder overlegd worden met het personeel. Maar hoe dan ook : als Sint-Michiel zijn plannen verder ongewijzigd uitvoert, dan zal het scholencomplex aan de Mandellaan op termijn verdwijnen.

Voor alle duidelijkheid : deze hervorming heeft op zich niet zoveel gevolgen voor het personeel : elk personeelslid is verbonden aan een schoolnummer en de schoolnummers zullen zoveel mogelijk aan één campus worden verbonden, zodat de leerkrachten niet van hot naar her moeten om hun lessen te geven. Er wordt zoveel mogelijk naar gestreefd om de bestaande lesopdrachten te kunnen behouden.

Protest alom

Terwijl de persconferentie van de scholengroep nog aan de gang was, had buiten voor de deur al een vrij imposante groep leerkrachten postgevat om zijn ongenoegen te uiten. Onder hen uiteraard een grote delegatie van de Broederschool, mét vlaggen, die het absoluut niet pikt dat hun geliefde school geen toekomst meer heeft.

Coördinerend directeur Damienne Cottens van Sint-Michiel staat de demonstranten te woord, maar krijgt heel wat naar het hoofd geslingerd.
Coördinerend directeur Damienne Cottens van Sint-Michiel staat de demonstranten te woord, maar krijgt heel wat naar het hoofd geslingerd.© STEFAAN BEEL

Coördinerend directeur Damienne Cottens van de scholengroep ging met hen het gesprek aan, maar kreeg toch wel wat kritiek en boegeroep naar het hoofd geslingerd, vooral toen ze het had over het feit dat ouders in de toekomst niet meer zullen kiezen voor een school, waar hun kinderen de volle zes jaar kunnen doen, maar voor een richting of domein.

“Een kaakslag voor de scholen, die nergens nodig voor is, want het is niet waar dat de scholengroep door het nieuwe decretale kader van minister Crevits per se verplicht wordt om voor deze organisatie te kiezen”, zegt vakbondsafgevaardigde Luc Demey van de VMS. “Ouders kiezen voor een bepaalde school omdat ze zich herkennen in het pedagogisch klimaat van deze school, en wij vinden het doodjammer dat die vrije keuze nu verloren zal gaan“.

De VMS is overigens absoluut niet gelukkig dat ze gekoppeld wordt aan de Burgerschool, en school met een totaal andere achtergrond en mentaliteit. “Het is algemeen geweten dat de Burgerschool het momenteel erg moeilijk heeft wat het aantal inschrijvingen betreft, en wij kunnen ons toch niet van de indruk ontdoen dat een en ander precies is opgezet om de Burgerschool te redden“, aldus een ander personeelslid van de VMS.

Ook vanuit de meute strijdbare leerkrchten van de Broederschool hoorden we iemand roepen naar Damienne Cottens dat ze als oud-directrice van de Burgerschool toch wel wat aan vriendjespolitiek heeft gedaan. “De Barnum, Het Klein Seminarie, Ardooie en de Burgerschool, dat zijn de vier keppekindjes. De andere moeten hiervoor boeten.”

Maar de grootste kritiek slaat eigenlijk op de manier waarop dit allemaal tot stand is gekomen. “Bedisseld in een kleine groep, zonder inspraak, en pas vandaag, als alles al beslist is, wordt iedereen ingelicht. Hoe leg je dát uit anno 2017 ?”

Ook de vakbonden stonden erbij en keken ernaar. “Maanden geleden hebben wij al aangeboden om mee te praten over een nieuw onderwijsplan voor Sint-Michiel”, aldus nog Luc Demey. “De jongste dagen hoorden wij wel een en ander ronken, maar pas sinds een paar uur zijn we echt op de hoogte. De hoofdafgevaardigden van de tien scholen zitten momenteel samen om zich te beraden.”

Het zal dus nog wel een tijdje duren eer elke leerkracht een ambassadeur van Sint-Michiel is, zoals zo mooi op de slides van de persvoorstelling staat.

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Roeselare, van vrijdag 9 juni 2017.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier