Gouverneur Decaluwé wil nieuwe masteropleidingen in West-Vlaanderen

Redactie KW

Er moeten in West-Vlaanderen nieuwe masteropleidingen gecreëerd worden en de instellingen moeten nauwer met elkaar samenwerken. Dat zei West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé bij de opening van het academiejaar aan de Gentse Universiteit.

Foto Twitter/UGent

De gouverneur merkt op dat West-Vlaanderen op dit ogenblik een beperkt aantal masteropleidingen heeft. “Niet alle getalenteerde jongeren, ondanks studiebeurzen, kunnen, willen of mogen in een andere regio studeren”, klonk het. “Elke Vlaamse provincie heeft een ruim aanbod aan masteropleidingen.”

Drie toepassingsgebieden

Carl Decaluwé ziet in de masteropleidingen een belangrijke opdracht. “Zij hebben alle expertise in huis om de kmo’s bij te staan in hun onderzoeks- en innovatieprojecten.” De West-Vlaamse masteropleidingen spelen momenteel in op drie toepassingsgebieden die ‘Fabriek van de Toekomst’ vastlegde: Industriële Productontwikkeling en Design, Duurzame productontwikkeling en Voeding.

Concrete nieuwe masteropleidingen waaraan hij denkt, situeren zich in de cluster van blue energy. Hij stelt ook unieke masters in het Engels voor, zoals bijvoorbeeld een Master in Digital Arts and Entertainment.

West Deal

Decaluwé roept op voor een nog meer intensieve samenwerking binnen West-Vlaanderen. “West Deal (een plan voor de economische transformatie van de kustprovincie) gaat voor de oprichting van de technische Universitaire Alliantie West-Vlaanderen”, klonk het. “Dat is een netoverschrijdende samenwerking tussen de instellingen, verbonden aan de UGent en KU Leuven, met als doel tot een evenwichtige ontwikkeling van hun aanwezigheid in de provincie te kunnen komen.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier