GO! Hendrik Conscience uit Oostende is de sociaalste lagere school van het land

De leerlingen van GO! Hendrik Conscience in Oostende zitten vanaf vandaag op de Sociaalste school van België. © JRO
Redactie KW

In september gingen bijna 200 lagere en secundaire scholen in België de uitdaging aan om een gooi te doen naar de titel ‘Sociaalste school van Belgie’. De Hendrik Conscience school ging met de pluimen lopen in het lager onderwijs. De titel van ‘Sociaalste secundaire school’ ging naar het Lucernacollege in Antwerpen.

De inzending van de Hendrik Conscience school overtuigde de jury met het pakkende verhaal over de 27 verschillende nationaliteiten op de school. “We hebben een project uitgeschreven rond sociale media en hoe we online met elkaar moeten omgaan“, vertelt directeur An Pottier. “Zo schreven we een gedragscode, waarbij we ook de ouders betrokken. Het is enorm belangrijk dat ouders weten wat hun kind doet op het internet.”

De Hendrik Conscience school kreeg naar eigen zeggen erg veel te maken met cyberpesten. Vooraleer we de lessen op maandag konden aanvatten moesten we soms een half uur de problemen die er dat weekend waren geweest bespreken.”

“We kregen het idee om een platform te ontwerpen waarin de kinderen op een veilige manier met elkaar konden communiceren. Daarbij moesten wij als directeur en leerkrachten daar wat controle over hebben. Doordat onze leerlingen op dat platform zitten zijn ze ook minder geneigd om dat schelden en in hoofdletters te gaan tikken. Ze gaan ook veel beter om met emoji’s, en leren chattaal kennen. Zo worden ze zich bewust van wat ze online doen. Ze kunnen nu op een veel veiligere en goede manier praten met elkaar.” (JR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier