“Gezelschap van vrienden inspireert en motiveert”

In de Sint-Pietersabdij studeerden jongeren van 1980 tot 2000.
Redactie KW

Overal in Vlaanderen wordt studeren in de bib of op school heel populair. Ook in West-Vlaanderen zoeken studenten steeds meer elkaars gezelschap op.

In Wevelgem kun je zo studeren in de bovenbar van de Evenementenhal De Schelp. Stad Kortrijk stelt onder andere het Erfgoedhuis en het Rijksarchief ter beschikking en in Westrozebeke zijn studenten welkom in het gemeentehuis. De Torhoutse jeugddienst stelt dan weer haar vergaderzaal ter beschikking met het initiatief ‘Hardblok Café’.

Sint-Pietersabdij

Hoewel het fenomeen van samen studeren recent aan populariteit won, bestaat het concept al langer. Erik-Godfried Feys, Prior van de Sint-Pietersabdij van Steenbrugge ontving al studenten in 1980. Het is al vijftien jaar geleden sinds de laatste studenten daar hun boeken opendeden, maar hij herinnert zich de blokperiodes nog heel levendig. “In de abdij moest de stilte gerespecteerd worden: er stond geen radio op, en de studenten mochten elkaar niet lang bezoeken op elkaars kamer. Sommige studenten konden die stilte niet aan en vertrokken na een tweetal dagen.”

“In 2000 hebben we met pijn in ons hart besloten geen studenten meer te aanvaarden.”

“Er was wel een soort gemeenschappelijke ontspanningsruimte voor de studenten. Onze grote tuin stond ook voor hen open en op de wei kon gevoetbald worden. Toen we uiteindelijk maar met enkele paters meer overbleven, konden we niet meer instaan voor een goede ontvangst. We hebben toen ook, met spijt in het hart, besloten geen studenten meer te aanvaarden.” Op die manier kwam er een einde aan het samen studeren in de Sint-Pietersabdij. Maar sindsdien startten heel wat andere instellingen initiatieven om studenten samen te laten studeren.

Blokkot Vives

Tijdens blokkot kunnen studenten elke dag, ook in het weekend, in gebouwen van hogeschool Vives studeren. “We zijn gestart met een blokkot in de kerstvakantie, en dat was toen een groot succes. Er studeerden op de campus in Kortrijk 200 studenten per dag, in Brugge waren dat er zo’n 150″, aldus algemeen directeur Joris Hindryckx. “We werken met een soort van kotmadamsysteem. Er is elke dag iemand aanwezig die toekijkt, en zorgt dat er nog voldoende koffie, water en tussendoortjes zijn. Net zoals studenten graag bij hun grootmoeder studeren omdat ze daar in de watten worden gelegd, komen ze hier graag studeren.”

Het succes van zulke gemeenschappelijke bloklocaties, ligt volgens Joris Hindryckx onder andere aan sociale media: “Vroeger studeerden wij op onze kamer, en zaten we daar helemaal alleen. Als studenten nu alleen zitten, zijn ze geneigd om te chatten met hun vrienden. Als studenten met vrienden samen studeren, raken ze minder in de verleiding om naar hun gsm te grijpen. Bovendien voelen ze ook een grotere druk om te studeren, wanneer ze in groep zitten.”

Studenten kunnen in Kortrijk terecht in het Blokkot van Vives.
Studenten kunnen in Kortrijk terecht in het Blokkot van Vives.

“Samen studeren tijdens de blok”

In Brugge stelt het stadsbestuur negen locaties ter beschikking. “Het gezelschap van vrienden en medestudenten inspireert en motiveert”, aldus Franky Demon, schepen van Brugge studentenstad. “Bovendien willen we aan de leeszaal van hoofdbibliotheek de Biekorf wachtrijen vermijden en elke student een plaats bieden.”

Specifiek voor Brugge organiseren de Hogescholen Howest en Vives speciale ontspanningsmomenten. Er komt bijvoorbeeld een yogasessie, tafeltennistafels en een voetbalwedstrijd tussen beide hogescholen.”

“Ik ben ervan overtuigd dat zien werken ook doet werken.”

Ondernemerscentrum Grachtstraat

Ook in Ieper kunnen studenten samen studeren. Mariola Moeyaert, gemeenteraadslid CD&V Ieper, zorgt daar al voor sinds december 2013. Het centrum is met 160 studenten altijd volzet. Via Facebook houdt Mariola hen op de hoogte. “De studenten maken zich lid van de Facebook groep ‘blok @ ieper’ en daar geef ik up-to-date informatie. Ze hoeven zich dus niet vooraf in te schrijven maar kunnen gewoon in de groep checken of er nog plaats is.”

Een van die studenten is Joost Vermote, masterstudent Rechten aan de KU Leuven. “Doordat ik op school altijd in de studie heb gezeten, was het logisch dat ik nu ook in groep ging studeren. Maar ik ben er wel van overtuigd dat zien werken ook doet werken. De pauzes met medestudenten zorgen er ook voor dat je je studies even kunt vergeten. Maar dat is niet altijd positief, omdat ze hierdoor wel eens wat langer durven uitlopen dan thuis.”

In Ieper kunnen studenten terecht in het ondernemerscentrum in de Grachtstraat.
In Ieper kunnen studenten terecht in het ondernemerscentrum in de Grachtstraat.

Woonzorgcentrum Yserheem

Ook Diksmuide springt op de kar. Jürgen van Collie, gemeenteraadslid N-VA, had er een voorstel in de gemeenteraad gebracht. “Sommige studenten trekken naar omliggende steden om er in groep te studeren. Zo kwam ik op het idee om ook in Diksmuide een studeerruimte te voorzien.” Tijdens de gemeenteraad werd zelfs het idee aangehaald om in woonzorgcentrum Yserheem te studeren. Directrice Isabelle Bolle zag dat idee nog niet praktisch haalbaar: “Wij hebben hier één polyvalente ruimte, maar die zaal gebruiken we de meeste dagen zelf. Als het organisatorisch zou lukken, zouden de studenten wel welkom zijn.”

Vanaf dinsdag 26 mei, start alvast het proefproject Blokkot. Nog niet meteen in het Yserheem, maar wel in het Schutterslokaal van de stedelijke sporthal op de sportsite ‘De Pluimen’. “Met dit proefproject willen we inspelen op de trend onder studenten om in groep en in alle rust te studeren”, aldus schepen voor onderwijs Marc De Keyrel. “De infrastructuur is er en we stellen deze dan ook graag open voor onze studenten.” Nu maar hopen dat de studenten aan één blokperiode genoeg hebben en in augustus niet moeten terugkeren naar hun bloklocaties.

(ED)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier