Getuigenissen van leerlingen uit school in Kortrijk in VTM-programma laten niemand onberoerd

Redactie KW

In de school zelf merkten ze de week na de opnames overduidelijk dat er iets veranderd was. “Er waren meer vriendelijke woorden, ook tegenover collega’s, en er werd meer geknuffeld.”

Rhizo School Mens en Samenleving nam onlangs deel aan Challenge Day, in het kader van de Rode Neuzenactie. Het resultaat hiervan was maandagavond te zien in ‘Over de streep’ op VTM. Een programma dat duidelijk niemand onberoerd liet. Evi Hanssen en Sean Dhondt volgden er de leerlingen van het vierde beroepsjaar voeding-verzorging.

Tijdens een Challenge Day – een concept dat uit het buitenland kwam overgewaaid – praten de jongeren over hun problemen, onzekerheid, angst en gevoelens over liefde, kortom, over de zaken die ze liever niet delen. In groepjes vullen ze de zin ‘Als je me echt zou kennen, dan zou je weten dat…’ aan.

“Op Challenge day werd duidelijk dat iedereen een rugzakje heeft”, getuigt Seppe Chiers uit Aalbeke, die vorig jaar zijn papa verloor door zelfmoord. “Mijn papa was mijn beste vriend. Ik kon daar alles tegen vertellen. Met zijn zelfmoord dacht hij dat hij ons hielp, dat hij een last was voor ons en dat wij gelukkiger zouden zijn zonder hem, maar niets was minder waar.” De dag dat Seppes papa zelfmoord pleegde, voelde Seppe zich niet goed. “Ik wou thuisblijven, maar mijn papa liet me toch naar school gaan. Ik voel me hier nog altijd schuldig over. Misschien leefde papa dan nog.”

Twaalf knuffels per dag

Uit de Kortrijkse school kwamen in het programma nog verschillende jongeren aan het woord die iets meegemaakt hebben. Zo was er een meisje dat op haar vierde haar vader verloor. “Velen weten niet wat dit met zich meebrengt en op hoeveel momenten ik mijn papa wel mis”, zegt ze. Een meisje met een huidziekte moest – nadat een gemanipuleerde foto opgedoken was van haar – veranderen van school. Ze werd zodanig gepest. Toen ze hier tijdens de workshop openlijk voor uitkwam, bleek dat ze zich niet moest schamen hiervoor. Er was ook een pakkende getuigenis van Fleur, die haar vriendin Davina – die vroeger anders gekleed was – een stuk van haar zelfvertrouwen terug gaf. Fleur zelf lacht altijd om haar problemen te verbergen, maar heeft uiteindelijk wel zelf een gebroken hart. “Ik kreeg niet de nodige liefde in mijn gezin. Zelf pleegde ik ooit bijna zelfmoord.”

Getuigenissen van leerlingen uit school in Kortrijk in VTM-programma laten niemand onberoerd

De bedoeling van het programma ‘Over de streep’ is om van de school een plek te maken waar mensen zich thuis voelen. Iedereen heeft wel iets zwaars meegemaakt en vertelt tijdens de workshop dingen die ze normaal niet aan anderen zouden vertellen. Er wordt ook gestimuleerd dat iedereen minstens twaalf knuffels per dag zou krijgen. Op het einde van de workshop komen dan ook verschillende spijtbetuigingen. Eén van de juffen werd ook bedankt voor haar luisterend oor en haar aangeboden hulp.

Meer gesprekken met leefcoach

Els Hugelier, directeur tweede graad bij Rhizo School voor Mens en Samenleving, is blij dat de leerlingen van het vierde jaar aan Challenge Day konden deelnemen. “Het bracht iets positiefs met zich mee, niettegenstaande de moeilijke momenten”, vertelt ze. De eerste weken na de opnames van het programma ondervond Els sterk het goede gevoel. “Er waren meer vriendelijke woorden, ook tegenover collega’s en er werd meer geknuffeld. Ook de leefcoaches en leerkrachten ondervonden dat Challenge Day iets teweegbracht op school. De klasgroepen werden hechter en er werd meer gezorgd voor elkaar. Natuurlijk zijn er opnieuw conflicten, maar die worden ook weer opgelost. De leefcoaches worden vaker op gesprek gevraagd en er wordt toch meer gecommuniceerd binnen de school.”

(EDB – Foto’s VTM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier