Geen pardon voor wegpiraten in de schoolomgeving

Redactie KW

Bij de start van het nieuwe schooljaar heeft het stadsbestuur een tienpuntenplan voor een veilige schoolomgeving uitgedokterd. Een filmpje moet alle weggebruikers sensibiliseren om vanaf 1 september veilig naar school te gaan. De politie zal zonder pardon wegpiraten verbaliseren die de instructies van de gemachtigde opzichters aan de schoolpoorten negeren.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Weer naar school.

Vanaf vrijdag 1 september gaan in Brugge 30.000 kinderen en jongeren dagelijks de baan op om zich van thuis naar school te begeven. In een sensibiliseringsfilmpje geven Vicky en Thor – gespeeld door Babette Lervant en Eli Timmerman – het goede voorbeeld. “Zij geven tien praktische tips hoe ouders, kinderen en alle andere weggebruikers zelf kunnen meewerken aan een veilige schoolomgeving”, vertelt onderwijsschepen Pablo Annys.

Ganzenbord

Het filmpje wordt ondersteund door een folder in de vorm van een ganzenbordspel. Zo leren kinderen spelenderwijs de verkeersveilige tips. Tekenaar van kinderboeken Henk Liskens ontwierp de folder, die op 12.000 exemplaren verspreid wordt. Het filmpje kan gedownload worden via www.brugge.be/samenveilignaarschool.

Maar er is meer : de lokale politie, de dienst mobiliteit en het Vlaamse Gewest hebben samen nagedacht over hoe de schoolomgeving zelf verkeersveiliger te maken.

“Er werd voor 22 prioritaire scholen een werkenplan opgesteld. In afwachting van grotere ingrepen werden alvast de meeste zebrapaden in de schoolomgeving vernieuwd en de verkeersborden én octopuspalen gereinigd”, vervolgt Pablo Annys.

Wie de instructies van de gemachtigde opzichters negeert, riskeert een boete van 174 euro

Twee schoolstraten

Op vrijdag 22 september zullen meer dan duizend zesdeklassers op de Markt Brugge uitroepen tot Octopusgemeente. “Op die manier engageert Brugge zich om schoolomgevingen op vraag van de voetgangersbeweging om te vormen tot duurzame, veilige en kindvriendelijke publieke ruimtes”, aldus de onderwijsschepen.

Bij OLVA Katrientje in de Sint-Katarinastraat in Assebroek en De Triangel in de Diksmuidse Heerweg in Sint-Andries wordt de toegangsweg tijdens de schoolspits omgevormd tot een schoolstraat, waar gemotoriseerd verkeer verboden is. “We zullen dit proefproject evalueren en indien wenselijk uitbreiden naar andere scholen”, belooft Pablo Annys.

Tien Brugse scholen gaan aan de slag met een schoolvervoerplan. Zij worden gedurende een jaar begeleid door de vzw Mobiel 21, zodat zij inzicht krijgen in de mobiliteitsbewegingen van de leerlingen en de knelpunten. Onderwijzer Piet Verroens, die al voor OLVA De Meersen een verkeerseducatieve ruimte uittekende, wordt halftijds gedetacheerd naar Mobiel 21.

Verbaliseren

Op 1 september gaan meer dan 600 gemachtigde verkeersopzichters terug aan de slag. Zij krijgen een nieuwe uitrusting, een opfrissingscursus en bijstand van de lokale politie. “Ik haal die ochtend van 7.45 tot 8.30 uur al mijn inspecteurs van achter hun bureau halen om assistentie te geven. Weggebruikers die de instructies van de opzichters negeren, zullen zonder pardon geverbaliseerd worden”, verwittigt korpschef Dirk Van Nuffel.

“Alle meerderjarigen zullen berecht worden op een speciale themazitting van de politierechtbank, het parket zal geen minnelijke schikking geven. De overtreders riskeren een boete van 174 euro. De geverbaliseerde -16-jarigen zullen op woensdagnamiddag naar verkeersklassen gestuurd worden”, aldus korpschef Dirk Van Nuffel.

Hij zet ook zwaantjes in aan onder andere het gevaarlijke kruispunt van de Phare nabij de Canadasquare.