Gebrek aan opvolging doodsteek voor chiro Vagadam uit Stene

kerel Justien, topper Jenthe, kerel Elias en topper Lucas met Roland en Lien Dildick. © BVO
Redactie KW

Doordat alle mogelijke kandidaat-leiders bij chiro Vagadam zich niet willen engageren, stopt de bekende jongenschiro uit Stene-dorp in september definitief met haar werking.

De Antwerpse Ivoren Toren

Een zwaar ontgoochelde Roland Dildick doet samen met dochter en groepsleidster Lien namens chiro Vagadam het pijnlijke relaas. “Chiro Nationaal liet weten dat de huidige leidersgroep te oud is en dat chiro Vagadam zonder jonge leiders de erkenning zou verliezen. Geen enkele van onze aspi-jongens tussen 16 en 18 jaar voelt zich echter geroepen om in de leidingsgroep te stappen. Een tweede tegenslag is de komst van het Groene Lint, de fiets- en wandelroute die hier binnenkort vlak achter ons lokaal langs de Stenedorpstraat zal passeren. Stad Oostende liet weten alle bijgebouwen van ons chiroheem te zullen afbreken, zodat wij heel wat mogelijkheden verliezen. Door de komst van een verkaveling langs de Zilverlaan moet op termijn ook onze speelruimte eraan geloven. Chiro Nationaal heeft totaal geen oor naar onze lokale problemen, en besliste vanuit hun ivoren toren in Antwerpen dat chiro Vagadam in september moest ophouden te bestaan.”

Garageverkoop

Tussen 19 en 24 augustus nog een laatste bivak

“Stad Oostende wilde oorspronkelijk een klein nieuw optrekje bouwen als bergruimte, maar die afspraak vervalt omdat we van hogerhand de werking moeten stoppen. Tegen november moet het gebouw helemaal leeg zijn en geven we het terug aan het stadsbestuur. Om toch in schoonheid te eindigen, komt er tussen 19 en 24 augustus nog een laatste bivak. De jongens zullen de tijd van hun leven beleven in de open ruimte achter het lokaal. Op vrijdag 22 september organiseren we hier tussen 17 en 22 uur een grote garageverkoop waarbij alle kook-, kamp-, spelmateriaal, bedden, matrassen, … de deur uit moeten. Alles wat niet verkocht wordt, vliegt de container in.

Een heel triest einde

“Deze uitverkoop is een triest einde van 66 jaar werking. Zelf ben ik (Roland) sinds 1971 bijna elke dag in het chirolokaal aanwezig om de werking te blijven verzekeren. Twintig jaar geleden was er een eerste keer bloedarmoede onder de leiders. Daarom traden mijn kinderen Lien, Nele en Goedele en schoonzonen Jeroen en Kevin op mijn vraag toe tot de leidingsgroep. Sindsdien staat ons familiale leven volledig in teken van de chiro. Ik kon op veel begrip rekenen van mijn echtgenote en fourrierster Martine Vandendriessche, maar ook François en Monique waren vaste steunpilaren. Dit abrupte einde betekent de doodsteek voor ons levenswerk“, aldus nog Roland en Lien Dildick.

Vele jaren gedragen door volwassenen

Niels De Ceulaer, nationaal secretaris bij chirojeugd Vlaanderen, bevestigt. “Chirojeugd Vlaanderen besliste het stamnummer van chiro Vagadam in te trekken”, zegt. “Zoals onze naam laat uitschijnen, werken we met jeugd. De werking bij chiro Vagadam wordt al vele jaren gedragen door volwassenen. De enige mogelijke beslissing was daarom de intrekking van het stamnummer. Voor ons hoeft de werking van chiro Vagadam niet te stoppen, maar naar ik verneem is dit wel het geval. De leden van chiro Vagadam kunnen uiteraard terecht bij chirogroepen uit de buurt”, besluit Niels De Ceulaer.

(BVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier