Gamers straks aan zet in Biekorf Brugge

Tijdens de tweedaagse zal via een VR-groepsspel ook een bom ontschadelijk worden gemaakt. (Foto SVV)
Redactie KW

Op zaterdag 3 maart en zondag 4 maart wordt de theaterzaal omgetoverd tot een gamehal. “We laten iedereen kennismaken met indiegames. Dit zijn spelletjes ontwikkeld door onafhankelijke Belgische ontwikkelaars”, zegt schepen Mieke Hoste.

Dit seizoen staat spel centraal in de programmering van het Cultuurcentrum Brugge. Zeker bij de jongere generaties staat spel vaak synoniem met digitale games. “De games torsen vaak een negatief imago dat steunt op geweld en machocultuur met zich mee”, zegt schepen voor Cultuurcentrum Mieke Hoste (SP.A). “Met ‘Playtime’ willen we net aantonen dat games heel rijke media zijn die allerlei facetten aanspreken: muziek, vormgeving, een goed verhaal en interactie.”

Minecraft

Zo bouwt het Museum of Modern Art (MoMa) in New York al vijf jaar lang aan een eigen gamecollectie. Tetris en Pac-Man naast Picasso en Van Gogh. Het zal wellicht aan bod komen tijdens het panelgesprek op zondagvoormiddag 4 maart. De avond ervoor presenteert Razor Reel de film ‘EXistenZ’ die handelt over een nieuw virtual-realityspel, geconcipieerd door de legendarische gamedesigner Allegra Geller. VR komt ook aan bod tijdens de workshop die minecrafter Younes Baghor van Belgium Minecraft Family op zaterdagnamiddag 3 maart komt geven.

“Aan de hand van een reeks tips and tricks zal hij de deelnemers helpen om een Minecraft-theaterzaal te bouwen met de Stadsschouwburg als inspiratiebron”, vertelt projectcoördinator Sara Colpaert. “Op het einde van de workshop kun je je creatie op groot scherm tonen. Aansluitend kan iedereen het eindresultaat virtueel naar huis meenemen.” De workshop is er voor maximaal 20 deelnemers vanaf negen jaar. Inschrijven kan via sara.colpaert@brugge.be.

Groepsspel

Bij een ander VR-groepsspel voor vier personen leer je in de Gamehal een bom onklaar maken. “Dit zal echt teamwork vergen, want als expert kun je de bom niet zien. Het probleem zal je dus al pratend moeten zien op te lossen”, geeft projectmedewerker Pieter Brabant aan.

Fun zat kun je hebben in de Gamehal. Dit kan bijvoorbeeld met het mobiele puzzelspel Yellow ontwikkeld door Bruggeling Bart Bonte. Hierbij dien je in elk van de 50 levels het scherm volledig geel te maken. Of geef je je liever over aan het mobiele puzzelspel ‘Boa Bonanza’, waarbij je een schattige slang naar de uitgang van een doolhof moet zien te begeleiden? Er liggen evenwel andere slangen op de loer. Het gameweekend biedt trouwens nog veel meer. Dit kun je ontdekken door te surfen naar www.playtimebrugge.be.

Het gameweekend ‘Playtime’ vindt plaats op zaterdag 3 maart van 14 tot 18 uur en op zondag 4 maart van 10 tot 17 uur in de Biekorf Theaterzaal, Sint-Jakobsstraat 8. Gratis toegang.

(SVV)