Ex-werkneemster ‘t Paddestoeltje: “Eten dat kindjes uitspuwden, stak ze in anderen hun mond”

't Paddestoeltje in de Koolskampstraat. © Foto Kurt
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

De politie heeft kinderopvang ‘t Paddestoeltje in Lichtervelde gesloten en is een onderzoek gestart nadat een ex-werkneemster klacht indiende. “Die vrouw zou nooit meer met kinderen in contact mogen komen”, reageert een ex-werkneemster emotioneel.

Jeugdschepen Steven Bogaert (CD&V) bevestigt dat de kinderopvang in de Koolskampstraat maandagavond gesloten werd. “Er is inderdaad een onderzoek lopende, maar meer weten wij ook niet”, reageert hij. “Het is vooral een heel vervelende situatie voor de ouders die er hun kinderen brengen. Wij bekijken nu hoe we hen kunnen helpen. Het gaat in totaal om 18 kindjes, maar voor een aantal vonden we vandaag al een oplossing. Zo konden we rekenen op de hulp van onder meer ‘t Mezennestje.”

Ex-werkneemster diende klacht in

Het was een 21-jarige ex-werkneemster van de kinderopvang die vorige woensdag naar de politie stapte en klacht indiende tegen uitbaatster Chantal V. (53) uit Torhout. “Toen pas had ik genoeg bewijzen en genoeg moed om stappen te ondernemen”, reageert ze emotioneel. “Over mijn bewijzen valt trouwens niet te discussiëren: ik heb bepaalde zaken kunnen filmen. Zo zag ik hoe ze het hoofd van een kind naar achteren trok en eten in zijn mond stak. Je hoorde hem kokhalzen en andere kindjes wenen. En als het kind het eten weer uitspuwde, duwde ze het met haar vingers terug… Ik heb zelfs twee keer gezien hoe ze eten dat kinderen uitspuwden, aan andere kinderen gaf. Een andere keer zette ze een kind in zijn body’tje buiten in de regen. En een kindje dat een week lang naar andere kinderen beet, werd door de uitbaatster gebeten…

“Ik hoop dat zij nooit meer in contact mag komen met kinderen”, vervolgt de ex-werkneemster. “Je afreageren op kinderen, dat kan gewoon niet. Door alles wat ik daar meegemaakt heb, wil ik zelf niet meer in een kinderopvang werken. Ik ben bang om dat weer te moeten meemaken. Ik had het er zo moeilijk mee dat ik in een burnout belandde.”

Ondertussen ging ook een andere, 29-jarige werkneemster een verklaring afleggen bij de politie. “Ik heb een paar maanden in ‘t Paddestoeltje gewerkt, maar ben uitgevallen met een burnout. Ik heb in januari mijn ontslag ingediend en mocht gelukkig in een goeie crèche beginnen”, zegt de Lichterveldse. Zij kan alleen maar beamen wat haar voormalige collega beweert. “Kinderen forceren wat het eten betreft, lepels delen, zo hard op de handen slaan dat je de klets hoort… Zulke dingen doe je gewoon niet. Vijftig jaar geleden kon dat misschien, maar vandaag gelukkig niet meer. Die vrouw heeft volgens mij twee persoonlijkheden: poeslief tegen de ouders, maar helemaal anders wanneer ze er niet waren. Ik ben heel blij dat mijn ex-collega klacht indiende. Ik stapte eerder al naar Kind & Gezin, maar toen was het mijn woord tegen het hare. Al begrijp ik niet dat Kind & Gezin hier nooit meer onderzoek naar gedaan heeft.”

Chantal V.
Chantal V.© Foto Kurt

Chantal V. (53) wenst niet te reageren. Zij gaat er van uit dat ‘t Paddestoeltje eerstdaags weer kan openen. “Ik heb alle ouders gecontacteerd en geef geen uitleg aan de pers”, luidt het kort. “Morgen (woensdag) zal ik wellicht weten wanneer de crèche weer open mag.”

Nacht in de gevangenis

Twee zoontjes van een man uit Ruddervoorde worden opgevangen in ‘t Paddestoeltje. Hij reageerde verbaasd toen hij vanmorgen vernam dat het kinderdagverblijf dicht zou blijven. “De eigenares heeft ons zelf opgebeld om dat te melden”, aldus de man. “Blijkbaar werd zij gisteren verwittigd door de lokale politie. Ze werd ondervraagd en moest zelfs overnachten in de gevangenis.

“Eigenlijk vind ik dat wel straf, want het zou om een wraakactie gaan van meisjes die er vroeger werkten en ontslagen werden. Ik weet niet zeker of het om één of twee meisjes gaat. Er wordt ook gezegd dat zij bepaalde zaken gefilmd hebben, maar ik heb er mijn twijfels bij. Zelf hebben we namelijk nooit klachten gehad over het kinderdagverblijf. Ze spreken over mishandeling, maar concreet zou het gaan om een kindje dat bleef tegenstribbelen en daarom eventjes buiten werd gezet. Voor mij is dat geen mishandeling. Ik ben tien jaar leider geweest bij de KSA en besef maar al te goed dat je iets moet doen. Als je dan op een zomerdag een kindje heel even buiten zet of in de hoek, dan is dat geen mishandeling.”

“Er is ons verteld dat het kinderdagverblijf woensdag weer open gaat, maar dat de eigenares niet aanwezig mag zijn. Er zou een vervangster komen om samen met de twee andere meisjes die er werken de kinderen op te vangen. Van mij mag de eigenares alvast snel terugkeren, want wij hebben geen negatieve ervaringen met haar.”

Dat de crèche woensdag opnieuw zou open gaan, is volgens welingelichte bronnen erg voorbarig.

(TV/AD/Belga)

Uitbaatster verhoord en voorgeleid

“Op basis van enkele heel recente verklaringen is inderdaad een onderzoek opgestart naar onregelmatigheden die zich zouden hebben voorgedaan in het kinderdagverblijf. De uitbaatster werd verhoord en werd voorgeleid voor de onderzoeksrechter. De dame werd door de onderzoeksrechter in vrijheid gesteld onder een aantal voorwaarden, waarover de procureur inhoudelijk niet kan communiceren. Ondertussen wordt het gerechtelijk onderzoek verdergezet om na te gaan of de gemelde onregelmatigheden zich al dan niet hebben voorgedaan”, aldus het parket woensdag.

Schepen voor Opvang in Lichtervelde Steven Bogaert is op de hoogte van het onderzoek en de tijdelijke sluiting. “We kunnen als gemeente weinig doen omdat het een privécrèche betreft en het dus niet gaat om gemeentelijke opvang”, opent Bogaert. “We vernemen dat er een zoektocht is naar een mogelijk nieuwe verantwoordelijke. Op die manier zou de opvang terug kunnen opengaan. Ouders kunnen altijd terecht bij Kind & Gezin. Ook wij nemen een doorstuurfunctie op ons en proberen de ouders zo goed mogelijk te helpen waar kan.”

De gemeente volgt de situatie op en wacht ook de resultaten van het onderzoek af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier