Emile (18) gaat door naar de Chemie Olympiade in Azerbeidzjan

Redactie KW

Emile Vanderstraeten van het College uit Ieper werd eerste op de Vlaamse Chemie Olympiade. In juli mag hij Vlaanderen vertegenwoordigen op de Internationale Olympiade in Azerbeidzjan.

Emile Vanderstraeten (18), zoon van Kris Vanderstraeten en Els Vandenbulcken, woont in de Kruisbilkstraat in Ieper. “Ik ga naar school in het Ieperse College, waar ik wetenschappen-wiskunde studeer”, begint Emile. “In de Vlaamse Chemie Olympiade stootte ik door naar de finale. Tijdens de paasvakantie volgde ik met de andere vijftien finalisten een vierdaagse stage aan de UGent. We bleven daar overnachten om de groepssfeer te bevorderen. De extra leerstof die we kregen was erg nuttig voor de finale.”

“Op de proclamatie in Leuven kreeg ik het goeie nieuws dat ik de beste finalist was. Op school haalde ik altijd mooie resultaten voor chemie, maar dat ik op Vlaams niveau zo hoog zou scoren, had ik niet verwacht.” Dankzij de hoge scores van veel deelnemers de voorbije jaren, werd het Ieperse College uitgeroepen tot Olympiadeschool voor wetenschappen.

De finale is echter niet het einde van Emiles chemie-avontuur: “Omdat ik eerste ben, mag ik Vlaanderen vertegenwoordigen op de Internationale Chemie Olympiade in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Er zullen deelnemers zijn uit bijna 80 landen. We gaan op excursie, mogen experimenteren in het labo, gaan de stad verkennen… en laten onze chemiekennis testen. Ik zal in Bakoe verblijven van 20 tot 29 juli.”

(SPZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier