Eerste steenlegging nieuw lokaal voor scouts Groeninge in Kortrijk

Redactie KW

Zaterdagavond werd de eerste steen gelegd van het nieuwe scoutslokaal aan de Cederlaan. Ruim 500 scouts en gidsen van Groeninge, vrienden en sympathisanten waren aanwezig.

Op de foto zien we staan v.l.n.r.: voorzitter van het bouwcomité Bert Decuypere, architect William Timperman en schepen van Jeugd Bert Herrewyn. Zittend v.l.n.r.: Lore De Vulder, Lore Ketele, Eva Bataillie, Wout De Vulder, Arne De Jaegere en burgemeester Vincent Van Quickenborne. (Foto LLV)

Symbolisch trok onder begeleiding van politie en brandweer tegelijkertijd een fakkeltocht van scouts en gidsen van het scoutslokaal aan de Bad Godesberglaan en van de gidsenkring aan de Marksesteenweg richting Cederlaan. Ze kwamen tegelijkertijd aan de bouwwerf aan de Cederlaan toe. Daar werd het vroegere lokaal afgebroken, en komt het nieuwe gebouw. De vestiging aan de Renaat De Rudderlaan verdwijnt volgend werkjaar, aan de Bad Godesberglaan blijft het lokaal. Het is de bedoeling om het nieuwe gebouw aan de Cederlaan te betrekken tegen september 2015.

Degelijke huisvesting

Bert Decuypere, zelf oud-leider en voorzitter van het bouwcomité, nam eerst het woord. Hij lichtte toe wat er op het terrein zal gebeuren. Daarna gaf groepsleider Arne De Jaeghere het woord aan Bert Herrewyn, schepen van Jeugd. Die maakte duidelijk dat stad Kortrijk fors investeert in mogelijkheden voor kinderen en jongeren. “Een belangrijk onderdeel is degelijke huisvesting van onze jeugdbewegingen. Belangrijk bij deze realisaties is de aandacht voor inspraak en cocreatie. Jeugdbewegingen bepalen mee hoe de lokalen er uit moeten zien. Vanuit mijn eigen scoutsverleden heb ik altijd geweten dat een scout graag zijn handen uit de mouwen steekt en liefst op eigen benen staat.” Scouts Groeninge neemt zelf de leiding in de bouwwerken, met ondersteuning van stad Kortrijk, die 500.000 euro investeert in het project. Ook Howest doet een duit in het zakje.

Impulsieve Forel

Burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) was met plezier op dit historische moment aanwezig. “Het is de grootste jeugdbeweging van de stad met 680 leden en 108 leiders. We vieren vandaag een afscheid en een begin”, luidde het. Voor de burgemeester was het eveneens een afscheid, want hij groeide ook op bij scouts Groeninge. “Ik heb er een voorliefde voor kaartlezen aan overgehouden en de totem gekregen van ‘Impulsieve Forel’.”

Voor Van Quickenborne was het ook een gelukkig weerzien. “De roots van Groeninge zitten in de Cederlaan, maar de werking heeft zich de voorbije veertig jaar verspreid over Kortrijk.” De burgemeester wil er in september 2015 weer bij zijn als het gebouw geopend wordt.

De avond werd afgesloten met een zangstonde waar Tine Cosaert voorzong. Onder meer ‘Mia’ van Gorki en het avondlied werden samen gezongen.

(EDB-foto LLV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier