Eerste Beiaardcantus op binnenplein Belfort in Brugge

Maxime De Huyvetter, Bram Vanaelst en Emmanuel Delay van vzw Sphere met schepen Franky Demon. © EV
Redactie KW

Op woensdag 18 april vindt op het binnenplein van het Belfort de allereerste Brugse Beiaardcantus plaats. Het initiatief en de organisatie ligt bij vzw Sphere, die hiermee de komst van de vele studentenverenigingen bejubelt.

“Brugge wordt steeds meer een studentenstad en in navolging van Gent, Kortrijk, Lier, Leuven, Antwerpen en zelfs Neerpelt kunnen we ook op dit vlak niet achterblijven”, zegt schepen van Jeugd en Brugge Studentenstad Franky Demon. “Tijdens deze afsluiter van het academiejaar kunnen de studenten nog een laatste keer samenkomen en plezier maken met respect voor de beiaardcultuur, die sinds 2014 door Unesco werd erkend als werelderfgoed.”

Beiaard van dienst is Wim Berteloot, die het project erg genegen is. Hij zal te zien zijn op een groot scherm op het plein. “De zes cantores en de senior vertegenwoordigen enkele Brugse studentenclubs, waaronder Aethyra, Brihos, De Zwoane en Kring Brugge”, leggen Maxime De Huyvetter, Bram Vanaelst en Emmanuel Delay van vzw Sphere uit. “We stelden zelfs een nieuwe codex samen waaruit de liederen worden gezongen. Tijdens deze Beiaardcantus zetten we het lied, de beiaard en de muziek centraal.”

Nog al te vaak worden studentenverenigingen echter vooral vereenzelvigd met onder meer een overvloed aan alcohol. “We anticipeerden hierop en namen maatregelen om dit te vermijden. We verwachten toch een 350-tal studenten en – zelfs als het regent – starten we om 18.30 uur met het bekende ‘Io Vivat’.” Men zegge het voort.

(EV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier