Eén op vier leerkrachten is nieuw bij GBS Barthel

© Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

GBS Barthel in Rekkem is er klaar voor, want ze verwelkomen maar liefst zes nieuwe krachten op een totaal van 25 leerkrachten. “Niet alleen komen zij ons team versterken, er zijn ook enkele andere aanpassingen gebeurd”, vult directeur Tom Vandamme aan.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Weer naar school.

Zo kreeg de school een nieuwe schoolingang. “Onze schoolinfrastructuur onderging de laatste jaren een heuse transformatie. Laatste fase daarbij was het verplaatsen van de schoolingang naar de achterkant. Zo verlaten we de drukke gewestweg Moeskroenstraat en kunnen de leerlingen en kleuters via een veilige zoen- en vroemzone naar school gaan. Vandaag, op 1 september, nemen we die ingang voor het eerst in gebruik”, weet directeur Tom Vandamme.

Vrede

Barthel kiest ook dit jaar weer voor een jaarthema. “Het moet zowat de zesde keer zijn dat wij starten met een jaarthema. Dit jaar kozen we voor het thema ‘teVREDEn’. Enerzijds willen we onze leerlingen leren om met minder tevreden te zijn. Sommige leerlingen kunnen niet anders, omdat ze met minder kansen moeten opgroeien. Een wereld waarin mensen sneller tevreden zijn, zou wellicht ook minder conflicten kennen”, aldus de directeur.

Dat brengt ons bij het tweede luikje ‘vrede’. “In ons dorp is een werkgroep bezig met de voorbereiding van de herdenking van de bevrijding van Rekkem in oktober 2018. De werkgroep wil met haar initiatief accentueren dat vrede niet vanzelfsprekend is. “Elke dag horen de kinderen ook over conflicten en brandhaarden in de wereld. Een school is een soort minimaatschappij. Op onze school worden ook verschillende levensbeschouwelijke vakken gegeven. Op een boogscheut van de Westhoek maakt ‘de grote oorlog’ deel uit van onze gezamenlijke herinneringen. Zeker de moeite waard dus om er dit jaar extra aandacht aan te geven”, meent Tom Vandamme.

“We leren onze leerlingen onder meer om beleefd te zijn en respect te tonen”

Zes nieuwe leerkrachten maken vandaag hun intrede. Geert Herpels (47) maakt de overstap van de gemeenteschool Wevelgem naar het vijfde leerjaar in GBS Barthel. Eva Tremerie (23) voor het eerste en derde leerjaar en Priscilla Azarro (29) voor het kleuterturnen komen ook het team versterken. Daarnaast zijn er Ellen Devos (29), die protestants godsdienst komt geven, Stijn Demey (27) als nieuwe Steam-coach en ten slotte als interim Jolien Van Hoorne (24) voor de zorg en peuterklas.

Schmink

Op 1 september worden de kinderen ontvangen door de leerkrachten, die voor de gelegenheid in regenboogkleuren gehuld zijn. “Ook de kinderen krijgen met schmink de kleuren op hun wang. De ouderraad zorgt voor een koffietafel. Met een toneeltje wordt het thema voor kleuter en lager school ingeleid. Daarna gaan de kinderen en leerkrachten aan de slag in de klassen”, somt de directeur op.

“Uiteraard gaan ze eerst kennismaken met de nieuwe juf of meester en worden afspraken gemaakt. De werkgroep komt ook nog even duiden dat ze iets met een kleur moeten doen en dat ze het in de klas ook nog even over het thema kunnen hebben. Daarbij zullen ze ook hun wensen op een kaart schrijven. De wensen worden aan ballonnen omhoog gelaten en vredesduiven zullen worden gelost. Aansluitend zal ik het woord nemen om iedereen het allerbeste te wensen voor het nieuwe schooljaar. We heffen het glas met een gezond fruitsapje en eten een lekker regenboogijsje.”

Attitudes

Sinds juni 2015 heeft de school haar nieuwe naam Barthel. “De meeste gestelde vraag sindsdien is dan ook: waar staat die naam voor? Barthel is de naam van de jongen met zijn blauwe shirt die al veel langer op onze school aanwezig is. Elke letter van zijn naam staat voor een attitude die we van onze ‘Barthelianen’ mogen verwachten. Zo leren we onze kinderen om beleefd te zijn, aandacht te hebben, respect te tonen, tolerant te zijn, hulpvaardig, eerlijk en lief voor elkaar”, duidt de directeur. “Het zijn attitudes die we nastreven en die in onze huidige maatschappij steeds minder voor de hand liggen. Een uitdaging voor ons gemotiveerde team om daar blijvend aan te werken.”