Een nieuwe school voor De Peereboom in Ledegem

Op de infovergadering waren er vooral vragen rond verkeersveiligheid. © JAN STRAGIER
Redactie KW

Op 1 september 2019 mogen de leerlingen van de Vrije Basisschool campus Sint-Eloois-Winkelstraat de oude jongensschool definitief verhuizen naar een nieuw complex op de campus Hugo Verriestlaan, waar vroeger de meisjesschool was gevestigd.

Met deze verhuizing komen de leerlingen van de Vrije Basisschool De Peereboom allen samen te zitten in een geheel.

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad voor het zo ver kon komen. Marniek Cnockaert, coördinerend directeur van de scholengroep Moorsledegem: “In 2006 hebben we een eerste aanvraag ingediend. We moesten rekenen op 20 jaar wachttijd. Maar in juni 2010 kwam ‘DBFM Scholen van Morgen’ uit met een project om die lange wachtlijst op te lossen. 200 scholen zouden via een inhaalbeweging snel kunnen gebouwd worden.”

Ledegem zat al lange tijd met de oude beroepsschool in de Hugo Verriestlaan, die afgebroken moest worden. Dit was een ideale gelegenheid voor een nieuwbouw, waarbij de beide scholen verenigd konden worden.

Alles kwam dan in een stroomversnelling. Ledegem was bij die 200 scholen, in 2011 werd een dossier ingediend, op 2 juni 2015 tekende de inrichtende macht het contract. “Na juni 2015 stelden we het project op. Alles werd, na lange en vele vergaderingen, in kaart gebracht. We probeerden een zo goed mogelijk project op te stellen.”

In oktober 2015 werd er een minicompetitie opgesteld tussen vijf architectenbureaus, waarna BVBA Nero uit Gent werd aangewezen.

“Naast de school zelf, en dat was onze taak en valt niet onder DBFM, moesten we ook zorgen voor een vernieuwd sanitair blok. Dit was dringend aan renovatie toe en moest meer ruimte bieden, daar er honderd kinderen meer zouden op deze school zitten.”

Volgens de planning zou vanaf begin 2018 de sloop van de oude gebouwen plaatsvinden en daarna aansluitend de nieuwbouw starten. Alles moet klaar zijn op 1 september 2019. Naast de nieuwbouw met o.a. klassen, polyvalente zaal, administratie- en lerarenkamers, zal men ook de ingang van de nieuwe school totaal renoveren.

Dit project werd donderdag voorgesteld aan de omwonenden. Deze hadden vooral vragen over de verkeersveiligheid, daar er in de toekomst honderd kinderen meer zullen moeten d worden afgeleverd en opgehaald in deze al heel drukke straat. (LDE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier