Duizendtal leerlingen protesteren tegen toekomstplan scholengroep Sint-Michiel in Roeselare

© (Foto SB)
Redactie KW

Ongeveer duizend leerlingen van vijf middelbare scholen in Roeselare zijn de straat opgetrokken om hun ongenoegen te uiten over het toekomstplan voor de scholengroep Sint-Michiel. “Een krachtig signaal”, klinkt het bij enkele leraars.

Het doel was om tot aan K33, het hoofdkwartier van de scholengroep in de Kattenstraat, te marcheren, maar zo ver raakte de groep niet. De actie startte op de speelplaats van het Klein Seminarie, waar een sit-in uitmondde in een protestmars.

De politie was massaal aanwezig om de leerlingen aan de schoolpoort in de Zuidstraat een halt toe te roepen, maar dat bleek een onmogelijke taak. Ook leerlingen van de Burgerschool, VMS en Barnum sloten zich bij de groep aan. “Een krachtig signaal”, zegt geschiedenisleerkracht Johan Strobbe van het Klein Seminarie.

Johan Strobbe: “Dit gaat om centen en gebouwen, niet over de duizenden leerlingen in Roeselare”

“Het plan dat nu op tafel ligt is niet goed voor onze scholen, maar ook niet voor de scholengroep in het algemeen. Het Roeselaarse onderwijsaanbod zal hier door verzwakt worden. Dit is een gedwongen samenwerking, er wordt met studierichtingen gegoocheld en er is geen inspraak. Scholen, die eigenlijk niet bij elkaar passen, moet op termijn al dan niet samensmelten met elkaar. Dit gaat om centen en gebouwen, niet over de duizenden leerlingen van onze stad. Voor alle duidelijkheid: we zijn niet tegen hervormingen, maar ze moeten op een goeie manier gebeuren. Nu is het een sprong in het duister.”

Duizendtal leerlingen protesteren tegen toekomstplan scholengroep Sint-Michiel in Roeselare
© (Foto SB)

De groep leerlingen raakte uiteindelijk tot op de Botermarkt, maar aan het stadhuis kon de politie de massa toch tot stilstand brengen. “Deze actie was op geen enkele manier aangevraagd en mag dus ook niet doorgaan”, zegt korpschef Curd Neirinck van de politiezone RIHO. “Spijtig dat de politie is opgetrommeld om ons tegen te houden”, stelt Johan Strobbe nog. “En dit terwijl ze zogezegd geen manschappen hadden om ons te begeleiden. Vreemd.”

Bernd Verbeke, leerkracht aan het VMS, noemt de mars een krachtig signaal. “Wij hebben binnen onze school nog geprobeerd om de mars niet te laten doorgaan, maar de plannen leven écht bij onze leerlingen. Wij willen een gefundeerd toekomstplan, op deze manier wordt onze basis om les te geven fel versmald. De BSO-richtingen bijvoorbeeld zouden over zes scholen verspreid worden. Dat klopt niet. Wij hebben vijftien jaar keihard gewerkt om onze humane richtingen uit te bouwen en nu zouden we die verliezen.”

Duizendtal leerlingen protesteren tegen toekomstplan scholengroep Sint-Michiel in Roeselare
© (Foto SB)

Dat er leerlingen van vijf van de tien scholen aan de protestactie deelnamen, bewijst dat het plan niet gedragen wordt, zegt Bernd Verbeke. “Een revolutie vanuit de onderbuik. Dit kan en mag niet genegeerd worden.”

Na een dik uur werd de protestmars ontbonden en trokken alle leerlingen opnieuw naar hun respectievelijke scholen.

Kris Pouseele: “Op sociale media wordt foute info verspreid”

Kris Pouseele, directeur van het Klein Seminarie, betreurt dat het toekomstplan zoveel commotie veroorzaakt. “Terwijl we enkel met de beste bedoelingen voor de hele scholengroep werken”, benadrukt hij. “Dit gaat over een plan dat nu in een consultatiefase zit. Niks is definitief. Maar we begrijpen dat er reacties komen. De economische richtingen zouden van vier naar twee plaatsen teruggebracht worden en dan is het logisch dat daar in het Klein Seminarie op gereageerd wordt. Een samensmelting van scholen is ook al helemaal niet aan de orde. Barnum en VISO zouden op termijn vanop dezelfde locaties opereren, maar wel als aparte scholen blijven bestaan. Te vergelijken met de situatie tussen het Klein Seminarie en VABI op vandaag. De eenheidsworst waar zo over gepraat wordt, zal er nooit komen. Maar we zijn tegelijk niet blind voor deze actie. De komende dagen staan er nog overlegrondes op de agenda, want alle betrokken partners mogen hun mening geven. Ons toekomstplan is op sociale media erg beginnen leven, maar jammer genoeg verspreidt men daar foute informatie.”

Tijdens de infovergadering van donderdag 18 oktober sprak 52 procent van alle personeelsleden zich negatief uit over de plannen.

https://www.youtube.com/watch?v=6vdJSw1Cb00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier