Duindal in Westende en De Bosgeus in Heuvelland krijgen subsidies van minister Weyts

De Bosgeus in Heuvelland krijgt steun om te investeren in modernere douches, een dagzaal, een speelzolder, een ruime eetzaal en een aangepaste keuken. © home1.bosgeus.com
Redactie KW

Vier erkende jeugdverblijven verspreid over Vlaanderen kunnen rekenen op een totale investering van 527.804 euro om hun accommodatie toegankelijker, moderner, brandveiliger of kindvriendelijker maken. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts investeert de middelen via Toerisme Vlaanderen.

Twee West-Vlaamse jeugdverblijven kunnen rekenen op financiële hulp: Duindal in Westende en De Bosgeus in Heuvelland. Daarnaast gaat er ook geld naar Sonneheem in Nijlen en Kwadraat in Overijse. Volgens minister Ben Weyts is het aanbod van jeugdverblijven voor jongeren (met een beperking) nog te beperkt in Vlaanderen. “Een uitbreiding van het aanbod vergt serieuze investeringen en dat is dikwijls pas mogelijk als de overheid mee ondersteunt“, zegt hij in het persbericht. Ook mensen met een handicap of zorgbehoefte moeten op vakantie kunnen gaan, klinkt het. In juli kregen 53 erkende jeugdverblijven ruim een miljoen extra middelen voor gelijkaardige investeringen. Vlaanderen dekt tot maximum 40 procent van de totaal subsidieerbare kost voor dergelijke werken in jeugdverblijven.

Duindal in Westende krijgt een impuls van 177.902 euro voor een volledige renovatie. Vroeger was er een houten draagstructuur, maar nu komt er een betonnen structuur. Met deze aanpassingen wordt ingespeeld op de opmerkingen van de brandweer. Er wordt geïnvesteerd in meer duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid. Ook na de renovatie zullen er 32 slaapplaatsen zijn. De Bosgeus in Heuvelland krijgt 46.471 euro steun om te investeren. De gemeenschappelijke douches worden verbouwd tot individuele cellen met voldoende wastafels. Er komt een eetzaal waar de hele groep voltallig en comfortabel kan zitten en een keuken die aangepast is om te koken voor 132 gasten. Deze nieuwe ruimte zal vlot toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. De strengste brandveiligheidsnormen worden gerespecteerd. Op de bovenverdieping wordt een grote speelzolder ingericht. De kelderruimte wordt dan weer omgebouwd tot dagzaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier