Deze drie Beernemse Scoutsleiders zijn het gezicht van Vlaamse verkeerscampagne

Bert Vandenberghe, Mattice De Schagt en Floris Vanpoucke werden per toeval geselecteerd. © Davy Coghe
Redactie KW

De Beernemse Scoutsleiders Bert, Mattice en Floris belandden enigszins per toeval op een affiche van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, waarbij ze elkaar beloven ‘niet te snel te rijden’. “Maar we staan ook wel écht achter de boodschap en wanneer we met de jonge scouts op stap gaan, hechten we veel belang aan verkeersveiligheid”, klinkt het.

U hebt ze misschien ook al gezien, de reuzegrote borden langs de autosnelwegen waarbij mensen elkaar beloftes maken om zich veilig te gedragen in het verkeer. Het gaat om een campagne van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, met steun van de Vlaamse Overheid. Onder de noemer ‘Een belofte kan levens redden’ wordt momenteel vooral gefocust op het matigen van de snelheid in het verkeer, maar de Stichting Verkeerskunde vraagt ook aandacht voor het niet drinken en rijden, niet gsm’en en de gordeldracht.

Waasland Shoppingcenter

Via de website www.beloofd.be kan iedereen ook zelf een belofte maken ten aanzien van een vriend, vriendin, partner of kinderen. “Wij waren een tijdje terug mee als koks met de ‘woudlopers’ (een afdeling binnen de scouts, red.) toen ze op weekend gingen naar Sint-Niklaas”, vertelt Scoutsleider Mattice De Schagt. “We hadden wat boodschappen nodig en gingen binnen in het Waasland Shoppingcenter. Daar stonden mensen van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde en ze vroegen ons of we wilden meewerken aan een campagne. Dat deden we natuurlijk met veel plezier en er werd een twintigtal foto’s genomen. De mensen die de campagne uitwerkten, hadden nog jonge mensen nodig om te figureren en dat we uit West-Vlaanderen komen, bleek ook in ons voordeel te spelen.”

Op de Facebookpagina van de Beernemse Scouts werd meteen uitgepakt met de banner.
Op de Facebookpagina van de Beernemse Scouts werd meteen uitgepakt met de banner.© GF

Scoutsleider Bert Vandenberghe vult aan: “In totaal worden er meer dan 300 foto’s gebruikt voor de campagne en als ik het goed begrepen heb, wordt iedere foto maar op één plaats gebruikt. Op die manier wordt die boodschap natuurlijk erg breed gedragen. Onze affiche hangt langs de A19 tussen Kortrijk en Ieper, ter hoogte van Bellewaerde.”

Altijd iemand BOB

Van de drie op de affiche figurerende Scouts heeft enkel Mattice al een rijbewijs op zak. Bert en Floris zijn bezig met de voorbereidingen naar het rijexamen toe. “Niemand van ons is echt al op een problematische manier met verkeersonveiligheid in aanraking gekomen, maar toch hebben we er als Scoutsleiders aandacht voor. We dragen een verantwoordelijkheid ten opzichte van de jongeren aan wie we leiding geven”, vertelt Floris.

“Er zijn toch een paar gevaarlijke kruispunten in Beernem”

“Als we er met onze gasten met de fiets op uittrekken worden er altijd fluohesjes gedragen. Die worden zelfs ook zonder veel morren gedragen door de 16 tot 18-jarigen, wat toch niet zo evident is. We letten er ook altijd op dat ieders fietsverlichting goed werkt. En op kamp of bij andere verplaatsingen waar we de wagen moeten gebruiken, zorgen we er altijd voor dat er minstens één iemand BOB is.”

Volgens Mattice is het op de Beernemse wegen al bij al veilig, al ziet hij hier en daar wel ruimte voor verbetering. “Er zijn toch wel een paar gevaarlijke kruispunten in Beernem. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het punt waar de Burgemeester Claeysstraat uitkomt op de Parkstraat. Daar zouden verkeerslichten, of misschien zelfs een rondpunt, toch geen overbodige luxe zijn.” (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier