Delphine (30) gaat bij leerlingen getuigen hoe ze als kind in klas ziekgepest werd

Redactie KW

Delphine Merlevede (30) uit Kortrijk kreeg jarenlang gratuite verwijten naar haar hoofd geslingerd toen ze nog op de schoolbanken zat. “Je stinkt en je schoenen zien er niet uit,” moest ze vaak horen. Het duwde haar in een depressie, maar nu brengt ze haar verhaal naar de ideale doelgroep: de leerlingen van vandaag.

“Toen ik in het derde leerjaar zat, verhuisden we middenin het schooljaar naar Ieper. Ik kwam in een klas terecht waar ik niemand kende”, vertelt ze vandaag in Kortrijks Handelsblad. “Ik was toen al iets zwaarder dan de rest van mijn leeftijdsgenoten en al snel hadden ze het gevonden om ‘de nieuwe’ te pesten. Ik kreeg elke dag verwijten naar mijn hoofd geslingerd. ‘Gij dikzak’, ‘je kleren trekken op niets’.”

In het vijfde middelbaar bleef Delphine weg van school. “Ik was depressief. Ik ben toen opgenomen. Na drie weken was ik stabiel en mocht ik naar huis. Eens weer op school, begon het opnieuw. Erna ben ik voor vier maanden opgenomen en aansluitend ging ik nog vier maanden elke dag naar het dagcentrum. Ik ben nooit meer naar school terug geweest. Door de pesterijen heb ik dus mijn middelbare school niet afgemaakt.”

Contro Il Bullismo

Op 4 september presenteert Delphine in samenwerking met verschillende partners een project tegen pesten: Contro Il Bullismo. “Die avond zal ik in Vrijzinnig Centrum Mozaïek in Kortrijk zelf mijn verhaal doen en ook mijn psychologe komt aan het woord. Erna is er een choreografie van Isabelle Beernaert, die meter is van het project. We nodigen iedereen uit, zorgcoördinatoren en directies van scholen, maar ook individuen die interesse hebben in het project. Het is de bedoeling dat ik daarna vanaf januari 2015 mijn verhaal ga doen in Kortrijkse scholen, eerst in het secundair, later in het lager onderwijs. Bedoeling is om volgend jaar in Kortrijk een dag tegen pesten te organiseren.”

(NV)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier