Delegatie uit Zimbabwe doet expertise op in hogeschool Vives

Woensdagmorgen bezocht een delegatie uit Zimbabwe de hogeschool Vives campus Tielt. © GF
Redactie KW

Lerarenopleiding campus Tielt deelt expertise met het ministerie van onderwijs en universiteit van Zimbabwe naar aanleiding van het project TIEEZ rond inclusief onderwijs voor jonge kinderen. Een delegatie uit Zimbabwe kwam op bezoek.

Een delegatie van het ministerie van onderwijs en van het departement lerarenopleiding van de universiteit van Zimbabwe bezocht woensdag hogeschool Vives campus Tielt. Ze verblijft een hele week in België waar ze zich richten op kleuteronderwijs en inclusie. Een bezoek aan de VLOR en het ministerie van onderwijs en KOCA en hogeschool Thomas More stond evenzeer op het programma.

“Dit bezoek kadert in het VVOB project TIEEZ (Teachers for Inclusive Early Education in Zimbabwe) : hoe meer werken aan goed kleuteronderwijs met oog inclusief onderwijs ? Hoe hierbij toekomstige kleuterleid(st)ers optimaal voorbereiden via goed opgebouwde stages ?

Vives campus Tielt heeft hierin een sterke expertise met opnieuw een kwaliteitslabel GOED vanuit het laatste visitatierapport (oktober 2013)”, aldus Els Callens. Zij is al meer dan 10 jaar verantwoordelijk voor de sterk uitgebouwde international werking van campus Tielt en sedert dit academiejaar internationaal coördinator voor het studiegebied onderwijs in campus Brugge, Tielt en Torhout.

Vives werkt samen met de vzw VVOB (Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Technische Bijstand ) die als motto heeft ‘Education for Development’ (‘onderwijs voor ontwikkeling’). Dit weerspiegelt de algemene doelstelling van VVOB : bijdragen aan armoedebestrijding en een meer rechtvaardige wereld met verhoogde kansen voor iedereen.

Onderwijs duurzaam verbeteren

De organisatie wil de kwaliteit, efficiëntie en effectiviteit van onderwijs en vorming in ontwikkelingslanden duurzaam verbeteren en werkt hiervoor samen met partners uit het Zuiden en het Noorden. Dit sluit perfect aan bij de visie en strategische doelen van Vives.

“Voor het project in Zimbabwe werkt VVOB samen met het studiegebied onderwijs in campus Tielt en campus Brugge én het studiegebied sociaal agogisch werk in campus Kortrijk. Expertise van docenten wordt hierbij ingezet en ook studenten kunnen stage lopen in dit project.

Op het programma stond een kennismaking met de hogeschool Vives, gebracht door Tine Ternest, internationaal coördinator verbonden aan de dienst onderwijs te Kortrijk. Drive, connectie en innovatie staan centraal in de toekomstgerichte visie van Vives. “De hogeschool wil inzetten op internationale competenties waarbij globaal engagement in deze context zeer belangrijk is.”

Nele Mestdagh, coördinator van de opleiding kleuteronderwijs met roots in Tielt en Els Callens getuigden hoe de opleiding vanuit een visie van goed onderwijs eigentijds, innovatief met een goede verhouding van kennis, vaardigheden en attitudes is opgebouwd. Er wordt vooral uitgewisseld hoe een student stap voor stap begeleid wordt tijdens stage.

Zorgvragen van kinderen begeleiden

Daarnaast bespraken Ann Delaere, modulecoördinator zorg in campus Tielt en Els Gheldof, docent bachelor in de toegepaste psychologie in campus Kortrijk het zorgcontinuum voor het basisonderwijs. De delegatie is vooral geïnteresseerd in het gericht screenen van jonge kinderen om vroegtijdig de zorgvragen van de kinderen te kunnen begeleiden. Tenslotte ontbreekt een rondleiding in de eigentijdse campus niet.

“Het is ook boeiend te zien en te horen hoe Vlaanderen en Zimbabwe met dezelfde uitdagingen te maken hebben rond opleiden van leerkrachten kleuteronderwijs en inclusief onderwijs. Beide opleidingen werken reeds heel ontwikkelingsgericht. Een evenwicht vinden in administratief verwerken van gegevens en het effectief begeleiden van studenten en met kinderen snel overgaan tot remediërend handelen is voor het onderwijs in Zimbabwe dé uitdaging. Is dit niet herkenbaar ? We kunnen op vele vlakken leren van elkaar”, aldus Els Callens.

In januari 2015 trokken Ann Delaere, Tine Ternest en Els Gheldof naar Zimbabwe voor een prospectie. Begin juli 2015 geven Ann Delaere en Els Callens daar trainingen en bezoeken mogelijke stageplaatsen voor de studenten. In de week van 5 oktober 2015 komt er opnieuw een delegatie naar Vlaanderen en verblijven ze een week in campus Tielt en voor het eerst in campus Brugge.

(LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier