De Vlinder in Tielt breidt uit met type 9

De leden van het schoolbestuur, de leerkrachten en het paramedisch team van De Vlinder starten vanaf 1 september 2017 met type 9 (ASS). Uiterst rechts op de foto directeur Tony Lambrecht. © RDV
Redactie KW

Op de vooravond van hun opendeurdag kondigt De Vlinder aan vanaf volgend schooljaar ook buitengewoon onderwijs type 9 in te richten. Concreet kunnen vanaf 1 september 2017 kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) terecht in de Tieltse basisschool.

“Tielt heeft altijd een pioniersrol gespeeld wat buitengewoon onderwijs betreft”, verduidelijkt directeur Tony Lambrecht, bij de start van het druk bijgewoonde pers- en infomoment. “Al sinds de oprichting van de Sint-Pieterschool in 1959, tot de overgang naar De Vlinder in 2006. Vandaag bieden wij type basisaanbod (vroeger type 1 en type 8) aan, maar in ons – heel ruime – werkingsgebied ontbreekt het aan een aanbod voor kinderen met ASS (type 9). We zijn ervan overtuigd dat onze visie op onderwijs daar mogelijkheden voor schept. Begin dit schooljaar dienden we een aanvraag in en minister Hilde Crevits gaf in mei 2017 groen licht.”

Extra maatregelen

De Vlinder gaat uit van een aanwezige expertise om in te spelen op individuele onderwijsbehoeften en is georganiseerd in vier groeiniveaus, waarin leerlingen met specifieke noden en hulpvragen stapsgewijs het basisonderwijs doorlopen. “Vandaag zijn daar al leerlingen met ASS bij, die binnen onze geïntegreerde werking opgevolgd worden door een individueel begeleider. De start van type 9 vereist natuurlijk een aantal extra maatregelen”, aldus orthopedagoge Tine Tytgat. “Een aparte leer- en leefruimte met een vaste leerkracht moet een veilige uitvalsbasis voor de leerlingen met ASS worden. Een rustige werkomgeving, structuur, specifieke leerstof, voldoende rust en een prikkelarme omgeving willen we daar garanderen.”

Maximumcapaciteit bereikt

Ook voor het personeel komen er noden bij. “Overleg, een back-up dankzij de leer- en leefruimte en praktische ondersteuning, om er enkele te noemen”, zegt Tony Lambrecht. Vandaag lopen 101 leerlingen school in De Vlinder. “Daarmee zitten we aan onze huidige maximumcapaciteit”, aldus de directeur. “Die willen we vanaf volgend schooljaar dus trapsgewijs optrekken.” Inschrijven voor type 9 kan nu, op voorwaarde dat er door het CLB een inschrijvingsverslag type 9 is uitgeschreven. Op zaterdag 10 juni houdt De Vlinder zijn opendeurdag, gericht naar nieuwe leerlingen en ouders.

(RDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier