Comité Bijzondere Jeugdzorg wordt Ondersteuningscentrum Jeugdzorg

FotoCBJ De leden van het bureau met de professionele jeugdconsulenten en de vrijwilligers aangeduid door de minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Van lnr Boven:Luc Reynaert, Silvie Samyn, Carmen Boeraeve, Ann-Sophie Vandamme en Jeroen De Bouvrie Onder: Hilde Gheyssens, Cindy Vandenbroucke, Ann Dewilde, Lut Dhondt en Paul Hoorelbeke
Redactie KW

Op 1 maart verandert het Comité Bijzondere Jeugdzorg van naam. Het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg, zoals de organisatie voortaan heet, zal ook een andere opdracht krijgen.

Op 1 maart treedt het Vlaamse decreet Integrale Jeugdhulp in werking. Dat decreet wil dat elke jongere die hulp nodig heeft, zo snel mogelijk en in zo weinig mogelijk stappen die hulp kan vinden. De jeugdbescherming zal daardoor volledig veranderen. Het Comité Bijzondere Jeugdzorg (CBJ) verandert van naam en heet vanaf nu Ondersteuningscentrum Jeugdzorg (OCJ).

Jeugdrechter

Het Comité Bijzondere Jeugdzorg kon altijd autonoom voorstellen om iemand in een dagcentrum of instelling te laten opnemen of te zorgen voor thuisbegeleiding of opvoedingsondersteuning. De hulpvrager kon dan kiezen om vrijwillig in te gaan op deze voorstellen. Het comité kon het dossier ook uit handen geven of verwijzen naar bijvoorbeeld de jeugdrechter. De omgekeerde beweging kon ook, waarbij de jeugdrechter het dossier eerst naar het Centrum voor Bijzondere Jeugdzorg stuurde om na te kunnen gaan of vrijwillige hulpverlening nog kon. Vanaf 1 maart is deze werkwijze echter niet meer van toepassing.

Voortaan zullen andere organisaties, zoals het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW), het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB), Kind en Gezin… een rol spelen in de jeugdbescherming. Enkel wanneer er sprake is van een maatschappelijke noodzaak en er gevaar dreigt voor de fysieke of psychische gezondheid van het kind, mag het OCJ in actie komen. Bovendien mogen ze dit enkel doen als er geen of onvoldoende vrijwillige medewerking is.

Geen vrijwilligers

Het Comité Bijzondere Jeugdzorg bestond uit een groep professionele jeugdconsulenten en daarnaast een aantal benoemde vrijwilligers uit de gezin-, jeugd- of sociale sector. Die mensen kwamen enkele keren per maand samen. Met de intrede van het nieuwe decreet zijn die vrijwilligers echter overbodig geworden. (HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier