College Veurne wint wiskundewedstrijd

Redactie KW

Het zesde middelbaar van Wetenschappen-Wiskunde en Latijn-Wiskunde van het College in Veurne heeft maandag ‘Wiskunnend Wiske’ gewonnen. Deze wiskundewedstrijd, waar 150 klassen aan deelnamen, wil jongeren aanzetten om verder te studeren in wiskundige of wetenschappelijke richtingen.

Wiskunnend Wiske wordt sinds 2010 georganiseerd door de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en maakt jongeren warm voor een wiskundige of wetenschappelijke richting na de humaniora. Door de keuze voor de vrouwelijke stripfiguur Wiske als mascotte worden ook meisjes aangesproken. Leerkracht Koen Degrande (48) liet de twaalf leerlingen uit zijn klas deelnemen en mét succes. Al waren ze er aanvankelijk niet helemaal gerust op. “Toen de oplossingen werden gegeven, zagen de leerlingen dat ze een fout hadden gemaakt en daalde hun hoop op de overwinning. Maar met een score van 46,75 stonden ze nog steeds 5 punten voor op de tweede groep”, prijst Koen zijn klas.

Teamwork erg belangrijk

De wedstrijd loopt al sinds september, bij het inschrijven. Alle klassen kregen toen, verspreid over drie voorrondes, telkens een vraag waarvoor ze drie weken de tijd hadden om die op te lossen. Na de selectie bleven er nog zo’n veertig klassen over. Tijdens de finaleronde was teamwork erg belangrijk. De leerlingen moesten onder andere een rekenopdracht en een rekenpuzzel maken. Voor elke opdracht kregen ze twintig minuten. Verder moesten ze ook aan de hand van berekeningen een afbeelding van Wiske maken. Elke opdracht gaf een code, waarmee ze dan een locatie moesten vinden. Het was een race tegen de tijd. “Ik mocht als leerkracht niet helpen, ze hebben het allemaal alleen gedaan”, legt Koen uit. “De leerlingen waren uiteraard enthousiast toen ze wonnen. Dit is ook voor de school een belangrijk plaatje. Het is fijn dat we nu hiermee vanuit de Westhoek kunnen uitpakken.”

De twaalf leerlingen winnen een dagje surfanimatie in Blankenberge, en ook nog een stapel strips en gezelschapsspellen.

(DV/GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier