Chiro Meulebeke start nieuw werkjaar op zondag 4 oktober

Mouna Belkadi en Elias Vanhee zitten beiden in de leiding bij Chiro Meulebeke en zetelen ook in de Meulebeekse jeugdraad: "Met de Chiro willen we dit jaar via het jaarthema Geef Kleur meer aandacht hebben voor andere culturen." © dede
Redactie KW

Eind september, begin oktober starten de meeste jeugdbewegingen een nieuw werkjaar. De chirojongens en -meisjes hebben hun startdag op zondag 4 oktober. Dit jaar is het thema bij de Chiro ‘Geef Kleur!’ Elias Vanhee en Mouna Belkadi verwoorden hun intenties bij de Chiro: kleur geven kan op vele manieren.

“Het jaarthema wordt nationaal bepaald. Met Geef Kleur! wil men dit jaar aandacht hebben voor diversiteit. Aandacht voor de verscheidenheid aan culturen of godsdiensten wat de samenhorigheid moet bevorderen.”

“Dat lukt soms moeizaam, ook bij ons. We zijn bij vele gezinnen van vreemde origine persoonlijk gaan aanbellen. De kinderen begrijpen ons en willen naar de jeugdbeweging komen, maar de ouders kunnen niet of nauwelijks overtuigd worden” stelt Elias (19), die in zijn derde jaar opleiding leerkracht lager onderwijs zit in de Arteveldeschool in Gent.

Mouna Belkadi (20) koos voor de vakken Frans en Nederlands en ambieert eveneens een carrière in het onderwijs. “Wij kunnen de jongeren heel wat bijbrengen. Dat kan perfect via de jeugdbeweging. Sociale ingesteldheid en leren omgaan met leeftijdsgenoten zijn een onderdeel van hun ontwikkeling. Verantwoordelijkheid leren nemen, ook in groepsverband. Op de dag van de jeugdbeweging, een dag vol kleur, zijn we trots dat we dit kunnen verwezenlijken; zoiets tonen we bewust aan de hele wereld.”

Elias en Mouna kunnen het goed met mekaar vinden. “We zijn samen al meer dan tien jaar in de Chiro, we stonden al samen op de planken bij de presentatie tijdens de rolmarathon, we studeren allebei in Gent, we zijn samen bij de leiding. “We zijn overtuigd dat we heel wat ervaring uit de jeugdbeweging kunnen meenemen naar het onderwijs. We hebben al geleerd om gastjes aan te sporen in positieve zin. Dat soort engagement laat ons nooit meer los. Bovendien moet je telkens opnieuw origineel uit de hoek komen met frisse ideeën. Stilstaan is achteruit gaan. Creativiteit is essentieel, bij elke leeftijd maar des te meer bij de Toppers, de 13- en 14-jarigen waar ik met Wiedse en Tom de leiding heb” vertelt Elias.

Diamanten jubileum

Chiro Meulebeke bestaat in 2017 zestig jaar. “Dan gaan we zeker iets bijzonders doen. Dat kunnen we niet zomaar laten voorbijgaan”, merkt Elias op. “Binnenkort moeten we daarover eens brainstormen. Op dit moment ligt echter de focus op de start van een nieuw werkjaar”, knipoogt het duo naar elkaar.

(dede)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier