Chiro Korneelke in Aalbeke krijgt nieuw jeugdlokaal

We zien v.l.n.r. Jelle Stragier (JC Tranzit), schepen van Jeugd Bert Herrewyn, Wim Benoit (vzw Chiro LokAal), Frank Heyse (vzw Chiro LokAal), Frank Claerhout (vzw Chiro LokAal), Tomas Bulcaen (stad Kortrijk/Aalbeke) in het lokaal in de Luingnestraat. © EDB
Redactie KW

Eind augustus startten de aanpassingswerken aan de loods Vandecasteele in de Luingnestraat. Hier vond Chiro Korneelke de definitieve oplossing voor de huisvesting van haar 150 leden. Chiro Korneelke heeft al jaren nood aan een hedendaags jeugdlokaal. Eind 2016 werd beslist om loods Vandecasteele te renoveren tot een veilig, praktisch en duurzaam jeugdlokaal.

Alle mogelijke pistes werden onderzocht en na overleg tussen JC Tranzit, Chiro Korneelke, team bedrijfsvoering en schepen van Jeugd Bert Herrewyn werd besloten dat de renovatie van het huidige lokaal, loods Vandecasteele in de Luingnestraat, de beste piste is.

Vzw Chiro LokAal

De Chiro richtte de vzw Chiro LokAal op om zelf op te treden als bouwheer en alle werken te coördineren en uit te voeren. De vzw ontvangt van het Kortrijkse stadsbestuur een investeringstoelage van 250.000 euro voor de aanpassingswerken. Zelf investeert de vzw ook 25.000 euro. Dat mag zowel puur financieel, in waarde van bouwwerken of in waarde van werkuren zijn.

“We staan als vzw zelf in voor het aanstellen van een architect, een projectteam, aanbestedingen en het aanstellen van aannemers”, aldus volwassen begeleider Frank Claerhout, die voorzitter van de vzw LokAal is. “De Chiro sloot zelf een huurcontract af met de huidige eigenaar. We worden hiervoor financieel ondersteund door de stad die instaat voor gratis huisvesting.”

Chiro Aalbeke verhuisde haar materiaal al, zodat de aanpassingswerken eind augustus al konden starten. “Een grote groep vrijwilligers ging al aan de slag voor enkele afbraakwerken.” De plannen werden getekend door Steven Nottebaere. “De bestekken zitten in een finale fase, zodat we nu op zoek kunnen gaan naar enkele aannemers.”

In het huidige gebouw komen drie extra lokalen, nieuw sanitair, nieuwe verwarming en ventilatie en een passerelle. Het gebouw wordt grondig geïsoleerd en er komen extra ramen. Het dak wordt door de eigenaar gerenoveerd. De Chiro mag tijdens de renovatiewerken gebruik maken van een aantal stadsgebouwen. Het gebouw op Papeye aan het voetbalstadion wordt verder gebruikt als werkingslokaal. In het ex-KLJ-lokaal ‘t Skut in de Lauwsestraat is er een opslagruimte gemaakt en de oude brandweerkazerne in de Bergstraat wordt ook gebruikt als werkingslokaal.

Opening in 2018

“Nu hebben we eindelijk een definitieve oplossing voor de huisvesting van de Aalbeekse jeugdverenigingen”, zucht Frank. “We hopen in het tweede weekend van september 2018 tijdens de heemfeesten de opening te kunnen houden van de nieuwe lokalen.” (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier