Centrumschool Kuurne roept pesten een halt toe met Pest’OOg-spel

Redactie KW

Leerlingen van het vierde leerjaar speelden donderdag Pest’OOg, het nieuwste educatieve spel van vzw Zinloos Geweld over diversiteit, pesten, beperkingen en talenten.


Het spel werd ontwikkeld door de vzw www.tegenpestenengeweld.be met de steun van de Vlaamse regering. Leerkracht Lotte reageerde alvast enthousiast: “Ik vind het een superspel om kinderen tot inzichten te laten komen. Dat vonden ze zelf ook, ze stelden spelenderwijs vast dat iedereen anders is, maar tegelijk ook dat iedereen talenten en kwaliteiten heeft. De doe-opdrachten doen op dat vlak veel ogen openen. Ze leren ook om respectvol met elkaar om te gaan. Ze leren hun gevoelens te verwoorden en het vergroot hun sociale vaardigheden.”

Wapen tegen pesten

Het beste ‘wapen’ tegen pesten zijn weerbare kinderen. Pest’OOg maakt kinderen weerbaar tegen pesten en groepsdruk, leidt tot meer empathie en steun voor gepeste kinderen en heeft een positief effect in het algemeen en in het verhinderen van oordelen en vooroordelen in het bijzonder. ‘Pest’Oog’ is een kwartetspel in combinatie met Memory en doe-opdrachten over het kunnen omgaan met verschillen, verschillen aanvaarden en diversiteit als een positieve factor zien binnen de school, de eigen leefwereld en de maatschappij.

Studies gaven altijd aan dat 10 jaar de leeftijd is waarop jongeren effectief beginnen te pesten, maar de jongste jaren kregen wij meer en meer signalen vanuit het onderwijs dat pesten op veel jongere leeftijd begint. Daarom werd nu een spel ontwikkeld voor kinderen van 7 tot 10 jaar. Meningen mogen geventileerd worden, maar (oordelen en vooroordelen die) aanzetten tot haat, discriminatie, pesten en geweld dienen best zo jong mogelijk verhinderd. Vandaar de keuze voor een jongere doelgroep.

>> Voor alle verdere info: www.tegenpestenengeweld.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier