Burgerschool Roeselare wint nationale sensibiliseringswedstrijd over darmkanker

Alison Lounes-Cherif, Toon Van De Vijver, darmkankerspecialist Jochen Decaestecker van AZ Delta, Willem Devos en leerkracht Riet Deleye zijn in de wolken met de overwinning. © GF
Redactie KW

De Roeselaarse Burgerschool is de winnaar van het No-X-Cuse Project, een nationale scholenwedstrijd voor sensibilisering over darmkanker.

Laatstejaarsstudenten van elf scholen kregen de opdracht om een videoclip van dertig seconden te maken die het belang van het vroegtijdig opsporen van darmkanker beklemtoont.

De verkiezing van de winnende video per regio gebeurde door een lokale jury enerzijds, en door het liken en delen van de video op Facebook anderzijds. Voor West-Vlaanderen won de Burgerschool uit Roeselare in die eerste ronde het pleit en gaf het KTA uit Brugge en Petrus en Paulus Centrum Oostende het nakijken.

In de finaleronde, die liep van 10 januari tot 10 februari, nam de Burgerschool het op tegen het Stedelijk Lyceum Cadix Antwerpen. Via de sociale media kwam een onverwachte en ongeziene mediacampagne op gang, waarbij David Roeselare won van Goliath Antwerpen.

Professionele remake

De verzamelde punten op Facebook door de video te liken of te delen in die finaleronde, gecombineerd met de stemmen van een nationale jury , leverden overtuigende eindwinst op voor de Roeselaarse Burgerschool. Naast een geldprijs van 5.000 euro wordt op 22 februari een professionele remake van hun video opgezet. Bedoeling is hun videofilmpje in maart te gebruiken in de nationale campagne rond preventie darmkanker.

“Over die geldprijs heb ik bij de start van het project met mijn leerlingen niet gecommuniceerd”, vertelt leerkracht Riet Deleye. “Belangrijker is dat wij vanuit het onderwijs in staat waren ons in te zetten voor een dergelijk maatschappelijk doel, met een heel breed draagvlak.”

(EBRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier