Brugse studenten bedenken creatieve invulling voor lege vitrines

"Wij bedachten een interactief scherm dat lege winkelvitrines kan opvullen met info over evenementen, de openingsuren van musea of het programma van het Cactusfestival", duidt Robbe Bonne, elektronicastudent uit Oedelem. © WK
Redactie KW

Op de campus van KU Leuven in de Spoorwegstraat vond de prijsuitreiking plaats van de ‘hackaton’. Het winnende project Infocam is volgens schepen Hilde Decleer, die de prijzen mocht overhandigen, misschien wel dé manier om het leegstandprobleem aan te pakken in het Brugse stadscentrum.

Op de campus van KU Leuven in de Spoorwegstraat vond de prijsuitreiking plaats van de ‘hackaton’: studenten van Hogeschool VIVES en KU Leuven kregen drie dagen de tijd om een concrete oplossing uit te dokteren voor de stadsproblematieken die hen door de steden Brugge, Oostende en Damme werden voorgeschoteld.

Het winnende project Infocam is volgens schepen Hilde Decleer, die de prijzen mocht overhandigen, misschien wel dé manier om het leegstandprobleem aan te pakken. “We bekijken momenteel de mogelijkheid om het voor Brugge in een proefproject te gieten”, zegt ze. Robbe Bonne, elektronicastudent uit Oedelem, geeft tekst en uitleg.

Infocam

Wij bedachten een interactief scherm dat lege winkelvitrines kan opvullen met info over evenementen, de openingsuren van musea of het programma van het Cactusfestival. Handig dus voor de Japanse toerist, maar ook voor de Bruggeling”, zegt hij. Nog een interessante insteek, zeker in tijden van e-commerce, is het informeren van potentiële kandidaten voor een handelspand.

“Veelal zijn het dezelfde panden die na verloop van tijd weer leeg komen te staan. Een bevraging bij de buurt kan nuttige info opleveren over de noden: zit er nog geen bakker of slager in de omtrek? Dankzij de QR-code en je smartphone, kom je het direct te weten en start je als handelaar met meer slaagkans”, aldus Robbe.

De Infocam is dus een oplossing waar iedereen baat bij heeft. “Want die leegstand, dat oogt niet zo mooi in Brugge die Scone”, klinkt het. Om de Infocam te raadplegen, is trouwens niet eens internet nodig: ze draait op een embedded system. “Voor de stad is dit best een grote investering. Maar misschien zou een bedrijf het systeem kunnen beheren, en dan meteen ook voor meerdere steden tegelijk”, aldus Robbe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier