Brugse school vervangt schoolbel door vrolijk popliedje

Redactie KW

Een vrolijk popliedje in plaats van een traditionele schoolbel. Dat is wat de leerlingen in een Brugse basisschool dit schooljaar naar de klas en de speelplaats begeleidt. “Het is voor de kinderen veel leuker om een vrolijk lied dan een schelle bel te horen”, zegt de directeur.

De schoolbel is voor heel wat kinderen alweer een bekend dagelijks geluid. Maar voor de leerlingen van de basisschool Sint-Lodewijks in de Doornstraat in Sint-Andries ligt dat wel even anders. Sinds dit schooljaar zijn ze er namelijk verlost van de schelle triiing. In de plaats weerklinkt bij het begin en het einde van de speeltijd het bekende en vrolijke nummer “Happy” van Pharell Williams. “De kinderen gaan nu bij wijze van spreken dansend in de rij staan”, zegt directeur Christophe Vanpoucke (41).

In zones

Het belsysteem van de school had het eind vorig schooljaar begeven. Daarom werd – samen met het Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartinstituut naast de deur – beslist om een nieuw systeem aan te kopen. “Bij de middelbare school weerklinkt het belsignaal na elk lesuur”, zegt directeur Christophe. “Dus wij hoorden vaak een belsignaal dat niet voor ons bedoeld was en omgekeerd. We zijn dus op zoek gegaan naar een systeem waarbij we in zones konden werken.” De scholen kochten daarom samen een digitale schoolbel aan. Bijkomend voordeel: de school kan kiezen welk geluid precies uit de boxen weerklinkt.

Ik zag soms kindjes met hun handen over hun oortjes lopen wanneer het belde

De keuze voor een liedje in plaats van een traditioneel belsignaal was voor de directeur van de kleuter- en lagere school snel gemaakt. “De schooldokter had ons er al op gewezen dat het belsignaal eigenlijk wat te luid was voor kinderoren“, zegt hij. “Voor de kleinsten is zo’n luid gerinkel ook wel wat schrikwekkend. Ik zag soms kindjes met hun handen over hun oortjes lopen wanneer het belde. Daarom vonden we het leuker om met een liedje te werken.”

Dansend in de rij

Het thema op school is momenteel “Be Happy”. Vandaar de keuze voor de wereldhit “Happy”. “Binnen tien weken kunnen alle leerlingen en leerkrachten dat nummer waarschijnlijk niet meer horen“, zegt Christophe lachend. “Maar dan kunnen we weer een ander liedje kiezen. Dat is het leuke aan die digitale schoolbel.” De alternatieve schoolbel weerklinkt nu acht keer in de basisschool. Sommige kinderen kijken wat vreemd op, maar de meesten slaan enthousiast aan het dansen. “Het is natuurlijk nog wat vroeg om het systeem te evalueren“, aldus de directeur. “Maar het is wel een feit dat alle leerlingen het duidelijk fijn vinden. Ze zijn nog niet allemaal stil in de rij, maar ze gaan er toch alleszins al dansend heen.” (lacht)

Prijskaartje

Scholen die het originele voorbeeld willen volgen, maken wel beter wat fondsen vrij. Het belsysteem op zich kostte namelijk 9.000 euro. In beide scholen moest ook zo’n 700 meter bekabeling voorzien worden. Opnieuw goed voor een prijskaartje van 7.000 euro. “Dat is inderdaad veel geld. Maar omdat we het met twee scholen bekostigen, scheelt dat wel. En bovendien zat het in onze begroting, want het oude systeem moest hoe dan ook vervangen worden“, aldus directeur Christophe.

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier