Brugse minionderneming Recups gaat voor Vlaams goud

Redactie KW

Op woensdag 3 mei doet ReCups, de Brugse minionderneming die verkozen werd tot de beste van onze provincie, een gooi naar Vlaams goud. Acht retoricanen van Sint-Leo Hemeldaele verkopen herbruikbare drinkflessen die ze laten pimpen met tekeningen van kinderen. De opbrengst vloeit naar welzijnsschakel vzw Integraal.

Lotte De Bruyne, Nicolas Dehaemers, Bieke De Witte, Amelie Heyvaert, Bram Vercauteren, Elias Twomey, Catho Weyne en Tibo Wylein zitten in het zesde jaar economie-wiskunde aan Sint-Leo Hemelsdaele. Ook zij hebben dit schooljaar de opdracht om met hun minionderneming zo goed mogelijk te scoren. Dit lukt bijzonder aardig, want ReCups werd al uitgeroepen tot de beste van West-Vlaanderen.

Een liter water en olie

“Na een brainstormsessie in september kwamen we op het idee om herbruikbare drinkflessen te verkopen. We maken allemaal gebruik van plastic flessen, maar beseffen te weinig dat je voor de productie van één zo’n flesje een liter water en een liter olie nodig hebt en dat de helft van die flesjes achteraf in de vuilnisbak gekieperd worden”, zegt Lotte Debruyne.

“Dit maakt van ReCups meteen een duurzame minionderneming die ook oog heeft voor ecologische én sociale doeleinden”, vult Nicolas Dehaemers aan. “Onze drinkbekers kopen we zelf aan bij Rivanco, een groothandel in Mechelen. En daarnaast kopen we doorzichtige vinylstickers aan bij het onlinebedrijf DWC Print”, vervolgt Tibo Wylein.

Smoothies

“Leerlingen van basisschool Het Palet, gelegen in het centrum van Brugge, hebben tijdens een namiddag enkele tekeningen ontworpen die we op die herbuikbare drinkflessen bevestigen. Na een eerste oplage met visjes zijn we vervolgens overgeschakeld op hartjes en huisjes”, vertelt Bram Vercauteren.

“We vragen twaalf euro voor een drinkfles, maar we hebben een samenwerkingsverband opgestart met smoothiebar Maona die de fles samen met een smoothie verkoopt voor vijftien euro”, weet Amelie Geyvaert. “De verkoop verloopt vlot, want ondertussen zitten we aan zo’n 450 verkochte flessen. In een eerste fase verliep de verkoop op school, maar nu werken we ook business-to-business. We hopen ook nog scholen te overhalen onze flessen in grote getale aan te schaffen”, aldus Catho Weyne.

“Aan het eind van dit schooljaar schenken we 75 procent van onze winst aan vzw Integraal, die steunt biedt en studiebegeleiding geeft aan minder bevoordeelde kinderen uit het lager en secundair onderwijs, vaak met een taalachterstand”, besluit Elias Twomey. (svv)

Wil je zelf een herbruikbare drinkfles van ReCups aanschaffen en op die manier vzw Integraal ondersteunen? Mail dan naar recups.vlajo@gmail.com. Website:www.recups.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier