Brugse leerlingenbegeleiders trekken aan alarmbel na nieuw geval van geweld onder jongeren

"Er is een opkomend probleem in de stationsbuurt", aldus Tim Desendere. © a-WK
Redactie KW

Aan het station van Brugge is dinsdagavond een nieuwe vechtpartij vermeden nadat opvoeders van de omliggende scholen een boodschap op sociale media onderschepten. Aanleiding voor de ‘vechtoproep’ was een incident aan het station eerder op de dag waarbij jongeren van amper 12 jaar betrokken waren. De leerlingenbegeleiders trekken ondertussen aan de alarmbel. “De Zehbi’s waren pas het topje van de ijsberg. Er speelt veel meer in de stationsomgeving”, zegt Tim Desendere van het VTI.

Een kleine vechtpartij die grotere gevolgen kon hebben later op de dag. Zo valt het incident aan het Brugse station dinsdagochtend het best te omschrijven. Een groepje jongeren van diverse scholen raakte er even voor 8 uur slaags met elkaar. Gewonden vielen er niet. De leerlingenbegeleiders van de omliggende scholen waren snel op de hoogte van het incident. Enkele ogenblikken later onderschepten ze een verontrustende op sociale media. “Om 17 uur vechten we verder”, stond er te lezen. Daarbij riepen de vechtersbazen andere jongeren op om naar de stationsbuurt af te zakken. “Tussen de betrokkenen zaten ook leerlingen van onze school”, bevestigt opvoeder Tim Desendere van het VTI.

Probleem

De school bleef niet bij de pakken zitten en riep de jongeren, tussen de 12 en 15 jaar oud, meteen op het matje. “Als jullie een vechtpartij kunnen organiseren, kunnen jullie die afblazen ook. Dat gaat nu gebeuren”, was de duidelijke boodschap. Een stevig signaal dat de directie het organiseren van vechtpartijen serieus neemt. De leerlingenbegeleiders van verschillende scholen – waaronder het VTI, KTA en VHSI – werken ondertussen nauw samen om de situatie beheersbaar te houden. “Toch is er een opkomend probleem in de stationsbuurt”, gaat Desendere verder. “De Zehbi’s (de meisjesbende die jonge meisjes sloeg en afperste, red.) waren pas het topje van de ijsberg. Het probleem zit veel dieper.”

De problemen situeren zich steeds meer buiten de schoolmuren, dat maakt het natuurlijk extra moeilijk

Eén van de pijnpunten blijft volgens de opvoeders de opvolging van geschorste of spijbelende jongeren. Vaak krijgen of vinden die geen opvang, waardoor ze samentroepen en beginnen vechten. In de meeste gevallen het gevolg van verveling. “De problemen situeren zich steeds meer buiten de schoolmuren. Dat maakt het natuurlijk extra moeilijk”, aldus Desendere.

Overleg

De school verwittigde dinsdagmiddag preventief de politie om die bewuste avond een oogje in het zeil te houden. Uiteindelijk bleef alles rustig. Volgende woensdag komen politie, stadsbestuur en schooldirecties samen om alles in kaart te brengen. “Een goede zaak. Hopelijk levert het iets op”, vinden de leerlingenbegeleiders. Korpschef Dirk Van Nuffel wil voorlopig geen uitspraken doen over het bestaan van het probleem. “Het is net daarom dat we volgende week een overlegmoment hebben”, zegt hij. “In samenspraak met de jeugddienst, het stadsbestuur en de verschillende scholen zullen we de situatie analyseren en indien nodig een plan van aanpak opstellen. Onze diensten gaan rond bij de verschillende scholen om de problemen en bezorgdheden in kaart te brengen. Tijdens het gezamenlijk overleg zullen we bekijken of en hoe we de jongeren moeten of kunnen begeleiden en de aanwezige problemen aanpakken.”

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier