Brugse jongeren studeren in de kerk én krijgen taart in de pauze

© Benny Proot
Redactie KW

Sinds maandag zijn studenten welkom in de Sint-Jakobskerk in Brugge om er te studeren. De kerk is één van de drie locaties in de provinciehoofdstad waar studenten tijdens de blokperiode kennis in hun koker kunnen opslaan.

Geen kerkstoelen in de Sint-Jakobskerk deze week. Wel stoelen en tafels in de middenbeuk waar studenten tot en met vrijdag 24 juni kunnen blokken. “In totaal zijn er 25 plaatsen”, zegt priester Lode Vandeputte. “Er is wifi beschikbaar en studenten kunnen het toilet opzoeken in het Sint-Michielshuis. Tijdens de pauzes kunnen ze daar ook ontspannen met een spelletje biljart, tafeltennis of tafelvoetbal.”

Permanentieverantwoordelijken zien erop toe dat alles ordentelijk verloopt. “Studeren gebeurt in stilte”, zegt Maria Ruyssen. “Studenten kunnen geluid opzetten, maar enkel via een hoofdtelefoon. En vanzelfsprekend mag er ook niet gerookt worden.”

Taart in de pauze

Lydia Maertens (23) studeert Ergotherapie aan Vives. “Ik kan niet zo goed op mezelf studeren, omdat ik te vaak afgeleid word door allerlei zaken”, geeft de Brugse toe. “Samen met een vriendin kom ik liever hier studeren dan in de bibliotheek, waar het meestal erg druk is. De goedheid van de initiatiefnemers is ook hoogst bijzonder, want in de pauze wacht ons taart.”

Ook in Kortrijk, Oostende en Roeselare zijn studenten welkom in kerken tijdens de blokperiode.

(SVV – Foto BP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier