Bruggeling Esteban naar finale filosofie olympiade

Esteban Van Volcem vertrok naar Litouwen voor een internationale filosofiewedstrijd. (Foto BP) © Benny Proot
Redactie KW

Esteban Van Volcem (17) heeft voor het tweede jaar op rij de nationale preselectie voor de internationale filosofie olympiade gewonnen. Donderdag vertrok hij naar de Litouwse hoofdstad Vilnius om er onze driekleur te verdedigen.

Zeventien is Esteban Van Volcem nog maar en toch verdiept hij zich al in werken van de allergrootste filosofen. Literatuur van Nietzsche, Hume, Greene en Dennett is voor hem dagelijkse kost. Vanwaar deze toch wel ongewone interesse?

Het begon vier jaar geleden heel onschuldig in het centrum van Londen. Esteban zocht wat leesvoer om zich tijdens de lange treinrit naar huis te kunnen bezighouden. Daarbij stootte hij op het boek Bathroom Philosopher van Joey Green. De bekendste filosofen uit de geschiedenis komen daarin op een humoristische manier aan bod. “Ik was meteen helemaal verkocht. Toen ik thuis kwam, besloot ik om aan het serieuze werk te beginnen”, zegt hij.

Vorig jaar kreeg Esteban in Denemarken al een eervolle vermelding. In Litouwen zal hij dit jaar proberen nog beter te doen. “Ik heb nu een jaar meer ervaring en kennis. Een verbetering is dus zeker mogelijk. In de finale krijgen we vier filosofische stellingen te horen. Daarover maken we dan een werkstuk van enkele pagina’s.”

(RD – foto BP)

Lees hierover ook in Het Brugsch Handelsblad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier