Brugge maakt zich klaar voor pop-up trefplaats vlakbij voormalig ‘illegaal’ ondergronds café

Redactie KW

De groep jongeren die vorig jaar een ‘illegaal’ ondergronds café bouwde in Zwankendamme, hebben de vergunning voor hun eigen pop-up langs het Boudewijnkanaal zo goed als beet.

“Ze legden een probleem bloot en krijgen nu de kans er op een legale manier iets aan te doen”, zegt burgemeester Renaat Landuyt (SP.A). “Het wordt deze keer eerder een pop-up trefplaats dan een café“, verduidelijken de jongeren.

Café t’ Pitje, zoals de groep hun zelfgebouwd café langs het Bouwewijnkanaal in Zwankendamme noemde, was vorige zomer hét gespreksonderwerp in het noorden van Brugge en omgeving. In het voorjaar groeven de jongeren een grote put in het bos, waarna ze het volledig inrichtten en waterdicht maakten. Maandenlang was er geen vuiltje aan de lucht, tot de scheepvaartpolitie hun plannen op het spoor kwam. Aanvankelijk moesten ze de kosten van de afbraak, minstens 8.000 euro, zelf bekostigen. Uiteindelijk werd een regeling getroffen met de stad Brugge. Sterker nog: burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) beloofde een alternatief voor komende zomer. “We zullen bekijken of de mogelijkheid bestaat om de jongeren een pop-up langs het water kunnen bouwen”, zei Landuyt toen. Nu, enkele maanden voor het begin van de zomer, zijn alle vergunningen aangevraagd en is het nog een kwestie van details voor alles is afgerond.

Het wordt een halfopen terras, waarbij we steeds respect zullen opbrengen voor de omgeving en buren

“We zijn nog altijd even enthousiast over het project en willen er alles aan doen om het te doen slagen”, zegt Sandy Bogaerts, een van de initiatiefnemers. Samen met haar vrienden zette ze de laatste maanden haar schouders onder de plannen. “Een echt pop-up café wordt het niet. Noem het eerder een pop-up trefplaats waar de mogelijkheid zal bestaan om als groep of gewoon als individu even uit te rusten en te chillen.” De jongeren vroegen subsidies aan en hopen op die manier het materiaal voor hun plannen te kunnen aankopen. “De plannen op zich zijn al redelijk concreet. Het enige wat zeker nog moet bekeken worden, zijn de extra voorzieningen op vlak van veiligheid. Omdat we dicht bij het water zullen zitten, is dat echt wel noodzakelijk”, aldus Sandy. “Het wordt een halfopen terras, waarbij we steeds respect zullen opbrengen voor de omgeving en buren. Al zijn dat er heel weinig.” De plek langs het Boudewijnkanaal zal niet alleen voor jongeren beschikbaar zijn. “We willen samenwerken met iedereen die een voorstel op tafel legt om een activiteit te organiseren. De communicatie daarover zal verlopen via sociale media, flyers, persberichtjes … noem maar op. Het is de bedoeling een plaats te creëren in het noorden van Brugge waar iedereen zich goed voelt”, vertelt Sandy. Het platform zelf zal een oppervlakte hebben van zo’n 50 vierkante meter. Het halfopen gedeelte zal 2,40 meter hoog zijn.

Fietsers

“Ook fietsers die langs het Boudewijnkanaal rijden en even tot rust willen komen, zullen in de pop-up terecht kunnen. Het is een mooi alternatief voor hun ondergronds café van vorig jaar. Ook de buurt wordt nauw betrokken bij de plannen”, verduidelijkt burgemeester Renaat Landuyt. Gemeenteraadslid Mathijs Goderis (sp.a) staat in nauw contact met de jongeren en is het aanspreekpunt tussen de groep en de stad. “Momenteel ziet het er heel goed uit en vertrouwen we erop dat de pop-up er wel degelijk komt. Het is de bedoeling dat er de hele zomer iets te beleven valt. Jongeren kunnen er ook hun eigen pintjes of andere consumpties benuttigen. Een vaste bar is niet voorzien. Bij het organiseren van evenementen zal daar dus rekening mee moeten gehouden worden. Al bestaan er daar zeker en vast oplossingen voor”, zegt Goderis. “Het is natuurlijk niet de bedoeling om onze lokale horeca concurrentie aan te doen. Daarom ook dat er niet is geopteerd voor een echt pop-up café.”

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier