Broeders Van Dale in Kortrijk nemen afscheid van hun klooster

Broeder Noël Vannoorden, de laatste overste van de Broeders Van Dale, en broeder Raf Berthier voor het klooster in de Minister Vanden Peereboomlaan dat straks gesloten wordt. (Foto BWB) © Foto BWB
Redactie KW

Na meer dan 250 jaar hebben de Kortrijkse Broeders Van Dale geen klooster meer.

De Broeders Van Dale zijn een begrip in de West-Vlaamse onderwijswereld. Duizenden en duizenden hebben lager onderwijs gevolgd bij de broeders in Kortrijk, Heule, Marke, Menen en nog elders in de provincie. Zelfs de Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne is oud-leerling. Vandaag hebben de broeders, op leeftijd gekomen, geen enkele actieve taak meer. Er is alleen nog broeder overste Noël die lid is van het beleidscomité van de Sint-Paulusschool.

Hun laatste klooster in de Vanden Peereboomlaan dat de broeders nu verlaten, bestaat sinds 1900 en was oorspronkelijk een ‘juvenaat’. De broeders bouwden er ook een school bij, de huidige Sint-Paulusschool. In 1944 werd het gebouw bij de bombardementen op Kortrijk vernield, gelukkig zonder slachtoffers. In 1949-51 werd het heropgebouwd. Meer dan een 15-tal broeders hebben er nooit verbleven, want zoals in andere congregaties zijn er al jarenlang geen toetredingen meer. Vandaag verblijven er nog drie broeders. Ze beseffen al een tijdje dat het gebouw te duur en te groot is voor onderhoud. Ze hadden het ook steeds moeilijker om alles zelf te beredderen. Vandaar hun logische beslissing om er weg te gaan. Maandag verhuizen vier broeders elk naar een nieuwe assistentiewoning (studio) aan de Hoog Mosscherdreef.

Welke bestemming het kloostergebouw in de Vanden Peereboomlaan in de toekomst krijgt, ligt nog niet vast. Er is vrij veel kans dat het zal overgaan naar de aanpalende vzw Kompas, behandelingscentrum voor druggebruikers. (NOM)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier