Boterhammentaks in Kortemark komt er – voorlopig – niet

Redactie KW

Er komt dit schooljaar bijna zeker nog geen boterhammentaks in het gemeentelijk basisonderwijs in Kortemark.

Het heetste hangijzer op de gemeenteraad van maandag 8 september was toch wel de veelbesproken boterhamtaks die zou geheven worden in de Kortemarkse gemeentescholen, naar analogie van de reeds bestaande taks in de vrije basisscholen. En daar komt heel wat kritiek op, aangezien scholen in andere gemeenten maar 25 of 35 eurocent vragen.

Het heikele punt, waarover zelfs al vragen uit het publiek kwamen aan het begin van de raad, werd verdaagd om de simpele reden dat het schoolreglement nog moest aangepast worden. “En dat is nu juist het probleem”, vertelt schepen van Onderwijs Stefaan Vercooren (Open VLD). “Ik informeerde me maandagmorgen bij het OVSG, het Onderwijssecretariaat van Steden en Gemeenten, en normaalgezien kan een schoolreglement dat in voege gegaan is begin september, niet meer aangepast worden.”

“In elke schoolraad vertegenwoordiging van ouders aanwezig”

“Deze heffing werd al besproken in november 2013 met alle directies van Kortemark. We zijn tot de conclusie gekomen dat alle scholen omtrent deze taks solidair moesten zijn en dus hetzelfde bedrag vragen. Aangezien er al één vrije basisschool was die 1 euro per dag vroeg en een andere vrije basisschool van plan was de 1 euro boterhammentaks in te voeren, besloten we om dus met alle scholen 1 euro te vragen. Dit punt werd trouwens besproken op de schoolraden van alle scholen en het werd aanvaard. Hierbij wil ik toch benadrukken dat er in elke schoolraad een vertegenwoordiging van ouders aanwezig is.”

Pas op 1 september 2015?

“Met deze heffing starten op 1 september was juridisch gezien onmogelijk, aangezien dit punt pas op de schoolraad kwam in juni. Toen was er geen gemeenteraad meer en daardoor kon dit pas nu op de agenda komen. Als daadwerkelijk blijkt dat het schoolreglement vanaf 1 september niet meer aangepast mag worden, dan kan dit pas ingaan op 1 september 2015”

(JDK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier