Boek ‘Toga’s voor ‘t Hoge’ belicht 50 jaar Kulak

Saartje Vanden Borre werkte drie jaar aan het boek over 50 jaar Kulak. © Foto LOO
Redactie KW

Kulak bestaat 50 jaar en daarom vond dit jaar al een aantal evenementen rond dit jubileum plaats.

Het idee om een boek uit te brengen over de geschiedenis van de Kortrijkse campus van KU Leuven bestaat al een hele tijd. Een goede drie jaar geleden werd dan de stap gezet om effectief een auteur aan te stellen.

Dat werd Saartje Vanden Borre uit Harelbeke, die een driejarig parttimecontract kreeg. “Ik heb gesolliciteerd voor deze functie en ben blij dat ik de kans kreeg om dit boek te schrijven”, vertelt de doctor in de geschiedenis.

“Zeker omdat ik aan Kulak heb gestudeerd en gewerkt. Dat was enerzijds een voordeel, want ik wist zo al veel over de universiteit. Anderzijds was het net daarom niet altijd een gemakkelijke evenwichtsoefening : als historica moest ik voldoende kritisch blijven, onderzoeken of Kulak geslaagd was in zijn opzet om universitair onderwijs toegankelijk te maken voor iedereen. Maar ik denk dat ik daarin ben geslaagd.”

Hoogzwanger

Saartje werd tijdens haar onderzoek en het samenstellen van het boek bijgestaan door een wetenschappelijk comité waarin onder meer campusrector Marc Depaepe zetelde.

“De ondersteuning van dit wetenschappelijke comité was heel belangrijk”, legt Saartje uit. “Niet alleen omdat ik zo altijd feedback kon vragen rector Depaepe stond enorm achter dit project en heeft me gesteund en geholpen maar ook omdat het om een wetenschappelijk onderbouwd boek moest gaan, een naslagwerk dat een universiteit waardig was. Er moest onderzoek gebeuren om het boek te schrijven. Dat was de voorwaarde voor KU Leuven om dit project financieel te ondersteunen.”

Massa bronnen

In 2012 begon Saartje met haar onderzoek. “Kulak bestaat 50 jaar en dus zijn de bronnen recent. Ik kon een massa bronnen raadplegen : briefwisselingen, e-mails, boeken, rapporten… Ik interviewde ook enkele mensen die de voorbije 50 jaar een belangrijke rol hadden of hebben binnen Kulak. Ik ben zowat twee jaar bezig geweest met het onderzoek. Daarna moest ik alles in boekvorm gieten. De laatste weken waren zwaar, want ik was toen hoogzwanger. Maar het is me gelukt.” (lachje)

In overleg met het wetenschappelijk comité ging de Harelbeekse niet voor een chronologisch overzicht van 50 jaar Kulak. “We hebben een aantal kapstokken gezocht en daarvan hoofdstukken gemaakt. Zo is in ‘Toga’s voor ‘t Hoge’ een hoofdstuk gewijd aan onderzoek, eentje aan onderwijs… In het boek wilden we ook de nadruk leggen op de reden van het ontstaan van Kulak.

Volksverheffing

De universiteit kwam er om West-Vlaanderen hogerop te helpen, om een soort van volksverheffing na te streven. Aan die ‘volksverheffing’ heb ik twee hoofdstukken gewijd : eentje over de eerste 15 jaar, een tweede over de verdere evolutie van Kulak en wat de universiteit voor de regio kon betekenen.”

Het boek zal te koop zijn bij Kulak of bij Universitaire Pers Leuven. Bestellen kan al, maar het eerste exemplaar ging naar rector Rik Torfs bij de opening van het academiejaar.

(AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier