Bestuursleden Jeugdraad Ieper zetten stap naar politiek

De nieuwe ondervoorzitster Dille Breemeersch wordt geflankeerd door Sara Descamps en Jonas Vandecasteele, die allebei afscheid nemen. (GF)
Redactie KW

Dille Breemeersch (19) is de nieuwe ondervoorzitster van Jeugdraad Ieper. Ze volgt Sara Descamps op. Ook penningmeester Jonas Vandecasteele neemt afscheid. Ze hebben allebei politieke ambities.

Voor Jonas Vandecasteele vloeide de Jeugdraad voort uit zijn engagement binnen de jeugdbeweging. “Ik was jarenlang actief bij Chiro Zillebeke“, vertelt Jonas (26), die sinds twee jaar van Zillebeke naar de Surmont de Volsberghestraat in Ieper verhuisd is. De sales manager bij broeierij Lafaut in Beselare neemt na drie jaar afscheid van de Jeugdraad. “Het jeugdbeleid in Ieper fascineerde me altijd al en daarom wilde ik me voor de jongeren inzetten via de Jeugdraad. Toen ik erbij kwam zat de raad in het slop. Met het aantrekken van nieuwe leden klommen we uit het dal en kregen we de Jeugdraad opnieuw op de rails. Twee jaar geleden volgden er verkiezingen en ontwikkelden we een nieuwe structuur met onder- en bovenbouw. Het bestuur bestond uit een voorzitter, ondervoorzitter, penningmeester en secretaris. We zorgden voor tweewekelijkse vergaderingen in het JOC.”

Voetbal en politiek

Jonas werd verkozen tot penningmeester. “Ik nam vooral het financiële luik op mij”, gaat Jonas verder. “Verrichtingen, subsidies, budgetbeheer… Ik denk dat we de voorbije jaren veel moois verwezenlijkt hebben. We schreven een inhoudelijk advies voor de heraanleg van de Leet en organiseerden een jaarlijkse jobbeurs, die in het voorjaar van 2019 wellicht een verlengstuk krijgt.”

Nu voelt Jonas dat de tijd rijp is om afscheid te nemen en dat heeft een dubbele reden. “Ik heb opnieuw mijn voetbalschoenen aangetrokken bij Sparta Dikkebus. De trainingen vallen samen met de vergaderingen. Verder ben ik actief bij Jong CD&V en ik heb politieke ambities. Ik sta op de achtste plaats op de lijst van CD&V voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Een opvolger als penningmeester is er nog niet, dat zal vermoedelijk bij de start van het nieuwe werkjaar in september beslist worden.”

Open Ieper

Ook Sara Descamps (25) geeft de fakkel door aan de jongere garde. Na zes jaar Jeugdraad legt ze haar functie van ondervoorzitster neer. “Na tien jaar in de KSA van Ieper stapte ik over naar de Jeugdraad”, vertelt de leerkracht. “Het samenwerken met een grote groep was een grote uitdaging. Vroeger was er enkel een voorzitter, nu een volledig dagelijks bestuur. Dat was een aanpassing. Ik ben nog steeds bereid om in de drukke periodes een handje toe te steken, maar alle vergaderingen actief meevolgen, zit er niet meer in.”

Net als Jonas heeft Sara ambities om een stap verder te zetten richting gemeentepolitiek. Sara is bij Open Ieper aangesloten. “De ambitie is er, maar bij onze partij is de lijstvorming nog niet rond”, aldus Sara.

Leerlingenraad

Voor Jonas is er dus nog geen opvolger, maar voor Sara wel. Dille Breemeersch (19) volgt haar op als ondervoorzitster. Ze studeert sociaal cultureel werk aan Vives in Kortrijk en woont in Ieper. Naast de jeugdraad is Dille leidster bij KSA Hallebast in Dikkebus. “Toen ik in het zesde middelbaar zat, was ik actief in de leerlingenraad in Immaculata. Voorzitter Tom Nottebaere en Sara kwamen er praten over de jeugdraad. Ik vond het heel interessant, maar had op dat moment nog geen interesse. Via mijn studies is die interesse gegroeid. Ik heb Tom gecontacteerd en eind december heb ik een vergadering bijgewoond. In februari hielp ik met de jobbeurs.”

Instagram

Als kersvers ondervoorzitster heeft Dille enkele doelstellingen voor ogen. “We willen nog meer jongeren aanwerven. We mogen heel blij zijn met een stad als Ieper, maar hier en daar willen we kritisch blijven en adviezen voorleggen. Elke Ieperse jongere is welkom op onze vergaderingen. Door hen te bereiken moeten we verder inzetten op onze sociale media. Via Instagram en Facebook posten we geregeld updates. Het ontwikkelen van een nieuwsbrief is ook een optie. De volgende vergadering is op 4 mei. We zijn ook bezig met een activiteit rond de verkiezingen, waarbij we de jongeren willen informeren hoe alles in zijn werk gaat.” Tom Nottebaere blijft op post als voorzitter. Dille: “Tom is een heel goede voorzitter die moeilijk te vervangen zal zijn. Zijn legislatuur stopt in april 2019. Ik zal stap voor stap moeten ontdekken wat het allemaal inhoudt. Als het moment er is om een nieuwe voorzitter te kiezen, zal ik mij waarschijnlijk kandidaat stellen.”

(AP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier