Bemiddelingsdienst Cohesie komt voor het eerst naar buiten

De medewerkers van bemiddelingsdienst Cohesie staand v.l.n.r.: Sofie Geerts, Jody Meyfroit, Nele Vanneste, Steven Lecompte en Bryan Hannon. Zittend v.l.n.r.: Maaike Devolder, Sara Jonckheere en Frauke Bolle. Sofie Vanderleen en Sophie Ysenbaert ontbreken. © EDB
Redactie KW

De dienst Cohesie van HCA treedt dan op als bemiddelaar als jongeren wat mispeuteren. Ze doet dat intussen al tien jaar. op donderdag 29 juni maakt de dienst zicht voor het eerst kenbaar.

HCA staat voor Herstelgerichte en Constructieve Afhandelingen. HCA Dienst Cohesie is een onafhankelijke dienst binnen vzw Centrum voor Jongeren en Gezinsbegeleiding.

Andere aspecten benaderen dan de rechtbank

“We werken met jongeren die feiten pleegden en ook met de slachtoffers”, legt coördinator Sofie Geerts uit. “We kunnen op andere aspecten ingaan dan de rechtbank en vinden het belangrijk dat jongeren die feiten pleegden, hun ouders en de slachtoffers stilstaan bij de gevolgen van de feiten. Er wordt altijd vanuit een positieve kijk gestart. Wij zorgen voor alle partijen, die evenwaardig zijn bij ons. Het merendeel van de jongeren heeft spijt en wil luisteren wat ze kunnen doen om te herstellen waar het slachtoffer mee zit. Bij de jeugdrechter gaat het over een straf voor de jongere en eventueel centen voor het slachtoffer, bij ons gaat het om herstel.”

“Mensen mogen weten hoe er na bepaalde feiten met betrokkenen en slachtoffers wordt omgegaan”

“Enkel wie in contact komt met de dienst kent ons. We willen onze dienst op 29 juni voorstellen ter gelegenheid van onze tiende verjaardag. Mensen mogen weten hoe er na bepaalde feiten met betrokkenen en slachtoffers omgegaan wordt”, aldus nog Sofie Geerts.

Vijf minuten later al spijt

Nele Vanneste is herstelbemiddelaar. “Herstelbemiddeling is niet verplicht en vraagt inspanningen van beide kanten, maar we ervaren dat dit veel kan betekenen. Ik ben ervan overtuigd dat mensen tot inzichten komen hierdoor. Een gesprek samen – met een bemiddelaar uiteraard – begint soms wat stroef maar de sfeer slaat gewoonlijk om. Er komt wederzijdse erkenning, en net dat bedoelen we met herstellen. Iedereen kan betrokken raken bij feiten en kan ook slachtoffer worden daarvan. Jongeren doen soms domme dingen waarvan ze vijf minuten later al spijt krijgen. Dan zijn ze blij om dit enigszins te kunnen aanpakken. Ook de ouders van beide partijen kunnen kapot zijn van bepaalde feiten.”

“Ook ouders van beide partijen kunnen kapot zijn van bepaalde feiten”

Hergo, het herstelgericht groepsoverleg is ook een mogelijkheid. “Ook de context van de groep wordt hierbij betrokken, zoals steunfiguren of politiebeambten die de maatschappij vertegenwoordigt.”

Frauke Bolle werkt vooral voor de twee opgelegde werkvormen ‘leerproject’ en ‘gemeenschapsdienst’. “Dat zijn maatregelen die opgelegd worden door de jeugdrechter. De jongere krijgt door een aantal uren te werken in de vrije tijd de kans om te herstellen wat er gebeurd is. De jongeren doen door gemeenschapsdienst als het ware iets terug voor de maatschappij. Er kan ook 20 uur sociale vaardigheidstraining binnen een leerproject opgelegd worden door de jeugdrechter. Daar worden vaardigheden van de jongere versterkt zodat de jongere sterker in zijn schoenen staat en hopelijk geen nieuwe feiten meer pleegt.”

HCA dienst Cohesie in de H. Consciencestraat maakt zich op donderdag 29 juni kenbaar op de Veemarkt.

(EDB)