Basisschool Sint-Vincentius koopt klooster én zoekt geld voor gevelrenovatie

Directeur Wim Callewaert aan het klooster in de Driekerkenstraat dat net naast de school ligt. © EDB
Redactie KW

Het klooster in de Driekerkenstraat, dat twee jaar geleden verlaten werd door de laatste zusters, is verkocht aan de vzw Scola. Het zal in gebruik genomen worden door kleuter- en lagere school Sint-Vincentius Bissegem.

“In mei 2016 verlieten de laatste twee zusters het klooster in Bissegem”, begint directeur Wim Callewaert. “Hun wens was dat het klooster op de een of andere manier aan de school – die aan het kloostergebouw paalt zou toekomen.” De verkoop sleepte echter een tijd aan. “Het ging over erfpacht, maar dat kon toen niet. De congregatie was op zoek naar centen voor de bouw van een woonzorgcentrum voor haar bejaarde zusters.”

Verkoopsovereenkomst

“Er waren al onderhandelingen door de toenmalige scholengemeenschap De Wijngaard, maar dat nam tijd, en ondertussen kwam er door de BOSS (Bestuurlijke Optimalisering en Schaalvergroting van de Scholengemeenschappen, red.) de grotere scholengemeenschap Scola. Binnen de raad van bestuur van Scola nam de cel infrastructuur de onderhandelingen met de congregatie opnieuw op. Scola zag ook de nood aan ruimte binnen de Bissegemse scholen. Onlangs werd de verkoopovereenkomst tussen de congregatie Sint-Vincentius A Paulo en de scholengemeenschap vzw Scola ondertekend en werd het voorschot gestort”, legt de directeur uit.

Eén secretariaat

Nu zal er bij Agion een subsidiedossier voor de verbouwingen ingediend worden. Wim Callewaert: “Zo’n dringende procedure door aankoop duurt normaal zo’n zes maanden. We hopen op groen licht van 70% subsidie tegen Nieuwjaar om te starten met de openbare aanbesteding.”

“De ramen, dakisolatie en goten zullen vernieuwd worden. Ook de elektriciteit moet bekeken worden. Plafonds worden verlaagd en er zullen grotere ruimtes gemaakt worden die kunnen dienen als polyvalente ruimte voor ook de opvang en een refter voor de kleuters. Zo creëren we plaats in de refter van de lagere school. Er komt ook een industriële keuken in de vorm van huurkoop. Ook komt er een nieuwe ingang aan de zijkant van het klooster, die ook naast de toegang tot de school ligt, met een desk, het secretariaat voor kleuter- en lagere school en het bureel van de beide directies. Het huidige directielokaal krijgt een nieuwe invulling.”

Volgens Wim is het de bedoeling om voorlopig enkel het gelijkvloers van het klooster aan te pakken. “Boven zal het vooral archiefruimte en stockage worden.” Wim wil ondertussen ook omgevingswerken uitvoeren door de oprit van de kleuterschool en de eerste graad van de lagere school in de Driekerkenstraat aan te pakken. “Voorlopig zal er nog niets gebeuren met de voorgevel van het klooster. Ik vrees dat daar niet voldoende centen voor zijn. Misschien kan dit eventueel door crowdfunding of als we voldoende sponsors vinden.”

School krijgt nieuwe toegang via Bissegemplaats

De cel infrastructuur van Scola zat ook samen met stad Kortrijk. “Nu heeft stad Kortrijk concrete plannen voor de afbraak van de garages van de pastorie en dit zou heel snel gebeuren. Er komt een nieuwe bergruimte voor de kerk, en waar de garages stonden, komt een nieuwe toegang tot de school via Bissegemplaats naast de kerk. Je komt dan de school binnen via de tuin van de pastorie. Wij waren al langer vragende partij voor die zachte verbinding met het Vlaswaagplein en met de heraanleg van de Driekerkenstraat zal die nieuwe toegang tot de school toch nodig zijn”, aldus directeur Wim Callewaert.

(Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier