Basisschool De Bever in Beveren wordt gerenoveerd

Directeur Jan Vervaecke in een van de gangen die volgend jaar vernieuwd zal worden. © (Foto SL)
Redactie KW

Basisschool De Bever zal in de zomer van 2016 van start gaan met grote werken in de afdeling in de Wijnendalestraat. De school krijgt een nieuwe refter, vernieuwd elektriciteitsnet, vernieuwde toiletten en ook het plafond wordt verlaagd. De herstellingswerken dringen zich al enige tijd op.

De afdeling in de Wijnendalestraat van basisschool De Bever is al heel oud. Het grootste probleem met de huidige gebouwen is dat er weinig stopcontacten aanwezig zijn en deze niet goedgekeurd zijn.

Geen aarding

“Het gaat om stopcontacten zonder aarding”, zegt directeur Jan Vervaecke. “Deze konden we niet zomaar vervangen in heel het gebouw. Door het gebrek aan stopcontacten, hebben we ook weinig plaats om computers in de klaslokalen te zetten.” Daarnaast hebben de schoolgangen ook geen verwarming en zijn er geen rookmelders aanwezig in de gang.

“Maar de brandweer keurde ons gebouw toch veilig genoeg”, gaat de directeur verder. “Ook de voedselinspectie gaf een positief rapport, maar met enkele opmerkingen. Zo mogen we het huidige lokaal niet meer als refter gebruiken.” De school zal volgend jaar een gloednieuwe refter krijgen. Daarvoor zal een klaslokaal verdwijnen. De huidige refter wordt een polyvalente zaal.

De klaslokalen worden nog altijd verwarmd door gasradiatoren. De Bever is nog een van de enige scholen in Roeselare die hun lokalen op deze manier opwarmt. “Het geeft wel een gezellige warmte af, wat past bij het oude karakter van de school”, zegt Jan Vervaecke. “Maar we hebben jaarlijks een hoge energiefactuur.”

In de plannen voor volgende zomer zit er ook een nieuw sanitair blok. Die komen er nadat de huidige toiletten niet goedgekeurd werden door de inspectie. “Het is zo dat leerkrachten en leerlingen niet naar dezelfde toiletten mogen op school”, vertelt de directeur. “Dat is hier wel nog het geval. Toch zorgen we er voor dat de toiletten dagelijks gekuist worden zodat ze proper blijven. Het is niet omdat een wc-blok verouderd is, dat het ook onhygiënisch is.”

In de afdeling in de Wijnendalestraat zitten er momenteel 126 leerlingen. “We hebben nog geen klachten binnengekregen van ouders of leerlingen”, vertelt Jan Vervaecke. “Sinds ik directeur ben, is er ook al heel wat gebeurd. Zo hebben de ouders geholpen met het opwaarderen van de speelplaats, het schilderen van de muren, … Zonder hen zou de school er echt verouderd uitzien.”

Wachten op subsidies

Basisschool De Bever maakt deel uit van de scholengroep Arkorum. De school vroeg onlangs een verlenging van de erfpacht aan. Hierdoor komen ze in aanmerking voor subsidies voor de werken. “Dat is de reden waarom de vernieuwingswerken zo op zich laten wachten”, zegt de directeur. “We gaan nu geen grote werken opstarten als we volgend jaar subsidies kunnen krijgen ervoor.”

De school zou op lange termijn ook verhuizen naar het oude klooster in de Schoolstraat. Volgens de scholengroep Arkorum zou dat al binnen de vijf jaar kunnen zijn. “Het klooster is zeker nog niet in staat om een volledige afdeling in op te vangen”, zegt Jan Vervaecke. “Het klooster zal tegen dan waarschijnlijk al gedeeltijk gebruikt worden.

(Steven Leenknegt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier