Bacterie was oorzaak van voedselvergiftiging in scholen Diksmuide en De Panne

Het Sint-Aloyisiuscollege in Diksmuide. © Google StreetView
Redactie KW

Het FAVV (Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid) heeft de oorzaak van de voedselvergiftiging op 4 mei in het Sint-Aloysiuscollege Diksmuide en Immaculata De Panne eindelijk bekendgemaakt. Het cateringbedrijf heeft extra maatregelen genomen om te voorkomen dat dit ooit nog zou gebeuren in de toekomst.

Na de schoollunch op 4 mei, waarbij gyros werd geserveerd, werden in het college in Diksmuide en in het Immaculata-instituut in De Panne zo’n 150 leerlingen ziek. Cateraar Scolarest werd meteen op de hoogte gebracht en die lichtte onmiddellijk het FAVV in. De keukens in de scholen werden geïnspecteerd, maar daar bleek niks mis. Terwijl het wachten was op de analyse van het FAVV, begon Scolarest ook zelf een speurtocht naar waar het fout kon gelopen zijn.

Grote volumes

Deze week maakte het FAVV de resultaten van het onderzoek bekend en het bleek dat de bacterie C perfringens de boosdoener was. Deze bacterie komt vooral voor in vlees en vleesproducten. “We zijn zelf al het hele kookproces beginnen te ontleden, nog voor we de uitslag van het FAVV kenden“, laat communicatieverantwoordelijke Marc De Bernardin van Scolarest weten. “Ons vermoeden werd bevestigd… De bacterie heeft zich ten volle kunnen ontwikkelen nadat de kok het vlees had dichtgeschroeid. Deze kok realiseert grote volumes maaltijden voor zeven scholen en die kunnen niet in één keer worden geproduceerd. De volumes voor die bewuste dag werden dus gespreid klaargemaakt.”

De bacterie heeft zich ten volle kunnen ontwikkelen nadat de kok het vlees had dichtgeschroeid

“De eerste twee bereidingen zijn na het dichtschroeien een tijdje blijven staan, om daarna verder te worden bereid in de oven op 170°C. Maar net in die tussenperiode heeft de boosdoener het kwaad aangericht en was de temperatuur ondanks het dichtschroeien te laag, zodat de giftige toxines zich snel konden verspreiden in het vlees. Voor alle duidelijkheid: alle HACCP-normen werden gerespecteerd, en er werden meerdere temperatuuropnames geregistreerd: tijdens de bereiding, voor en na het transport… Die waren allemaal in orde, maar de tijdspanne tussen het dichtschroeien en de verdere bereiding was te lang. De kok heeft dus echt te goeder trouw zijn job gedaan, maar omdat we dit nooit meer willen meemaken, hebben we onmiddellijk voor nieuw materieel gezorgd om voedsel een snelkoelingsproces te laten ondergaan. We hebben beide scholen direct ingelicht over de resultaten van het onderzoek, en wij zijn hen er heel dankbaar voor dat ze op een constructieve manier met deze feiten zijn omgegaan, zodat onze vijftienjarige samenwerking hierdoor niet wordt geschaad.”

Compensatie

Directeur Isabelle De Keyser van het Sint-Aloysiuscollege bevestigt dat zij de resultaten heeft ontvangen. “Scolarest heeft ons ook laten weten dat ze alle kosten van de maaltijd of van de dokter voor hun rekening zullen nemen. Iedereen die een warme maaltijd heeft genomen op donderdag 4 mei zal het bedrag teruggestort krijgen op de schoolrekening van juni. Wie naar een dokter is geweest ten gevolge van de voedselvergiftiging mag de rekening aan de schooldirectie bezorgen, die deze zal overmaken aan Scolarest. Tot slot biedt Scolarest zijn verontschuldigingen aan bij alle leerlingen en leerkrachten die ziek zijn geworden ten gevolge van de maaltijd op 4 mei. Om dit een beetje te compenseren werd aan alle leerlingen een dessert aangeboden.”

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier