Alle Oostendse jeugdhuizen zijn attent

Jeugdhuismedewerkers Jan Van Oycke, Kylie Heusequin, Soetkin Olivier en Sam Matton met jeugdconsulent Kristel Pylyser, coördinators integrale veiligheid, drugbeleid en overlast Lotte Meersman en Carl Vandeboter met, OCMW-raadslid Frank Jongbloet en schepen voor positief uitgaansbeleid Krista Claeys. © BVO
Redactie KW

Het stadsbestuur gaf onlangs een pluim aan de medewerkers van haar jeugdhuizen, om hen de belonen voor hun engagement rond het positief uitgaansbeleid.

Schepen Krista Claeys legt uit waarom de Oostendse jeugdhuizen Don Bosco De Takel, De Korre, De Kim en OHK Attent zijn. “Enkele jaren geleden ontwikkelde de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen in samenwerking met Formaat vzw het project Attent” zegt Krista Claeys. “De initiatiefnemers moedigen de jeugdhuizen aan te opteren voor één van de acht doelstellingen, verbonden aan Attent. Alle jeugdhuizen komen tegemoet aan minstens één van de acht attenties, waaraan telkens een minimumcriterium vast hangt. Elk jeugdhuis kan zelf kiezen welke van de acht doelstelling het naar voor schuift. Dit levert telkens een sterpictogram op.”

Acht sterren

“Het eerste pictogram verraadt informatie. Bij Samen uit, samen thuis stimuleert het jeugdhuis de bezoekers voor elkaar te zorgen, opdat iedereen veilig thuis geraakt. Een derde pictogram waarschuwt voor gehoorschade. Hier stelt het jeugdhuis gratis oordoppen ter beschikking. Wie inzet op een alcohol- en drugplan, stelt minstens twee leden van het jeugdhuis aan om een vorming rond alcohol en drugs te volgen. Het vijfde punt vermeldt gratis water, gevolgd door gratis condooms. Ten zevende kan men een chill-out ruimte inrichten. Wie het EHBO-pictogram bemachtigt, beschikt over een EHBO-koffer”, aldus nog schepen Krista Claeys.

(BVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier