Alexander De Croo stuurt voor lezing in Howest collega Bart Tommelein als vervanger

Redactie KW

Dinsdagavond zou vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) het actieplan Digital Belgium komen voorstellen in de Brugse afdeling van de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest), maar het kopstuk van de Vlaamse liberalen leek verdacht veel op zijn partijgenoot en staatssecretaris Bart Tommelein.

In een videoboodschap liet De Croo zich verontschuldigen, omdat hij die avond met de Kern een nieuwe Ministerraad moest voorbereiden. Voor Tommelein geen uitje, want als staatssecretaris voor Privacy en Noordzee werd hij gisteren al druk gesolliciteerd na de uitspraak van het Europees Hof tegen de Europese beschermingsregels inzake de privacywetgeving en het stranden van een vrachtschip op een zandbank voor de kust van Zeebrugge.

Tachtig procent van economische groei

Toch bewees Bart Tommelein vlot lippendienst aan de nimmer terugwijkende digitale (r)evolutie. “Een recente studie heeft uitgewezen dat tussen 2000 tot 2012 tachtig procent van onze economische groei te danken is aan digitale innovatie”, sprak hij. “Door die innovatie staan de businessmodellen van onder meer taxibedrijven en reisorganisaties onder druk, maar de digitale economie groeit wel zeven keer sneller dan de gewone economie. Bij elke twee jobs die verdwijnen, creëert de digitale economie er twee bij.”

Vervolgens besteedde hij aandacht aan de vijf pijlers van Digital Belgium: digitale infrastructuur, veiligheid, overheidsdiensten, economie en jobs en vaardigheden. Tommelein was er voorts niet over te spreken dat zijn voorgangers inzake het creëren van digitale platformen “de kaas van hun brood hebben laten eten“. Voor de horecasector beloofde hij apps die nagenoeg belastingvrije flexijobs in de toekomst mogelijk moeten maken. “Of hoe digitale ontwikkelingen onze economie een duwtje kunnen geven”, aldus nog Tommelein.

(svv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier